Україна

Верещук пояснила, що буде далі з виплатами для ВПО


Верещук пояснила, що буде далі з виплатами для ВПО

Міністерство соціальної політики найближчими днями надасть зміни до 709 постанови про виплату допомоги на проживання внутрішнім переселенцям.

Отримувати виплати від держави продовжать лише вразливі категорії ВПО, а саме – пенсіонери, люди з інвалідністю, жінки, жінки з дітьми, а також громадяни, які живуть на прифронтових територіях. Про це у четвер, 25 січня, повідомила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в ефірі національного телемарафону.

Вона відзначила, що влада була вимушена переглянути умови виплати допомоги переселенцям, так як фіксується зменшення дохідної частини бюджету. 

“Ми напряму прив’язані до рішень наших партнерів. Партнери ставлять вимоги постійно верифіковувати виплати з метою їх зменшення чи оптимізації. Йдеться про те, що за міжнародними лекалами два роки достатньо для того, аби адаптуватися”, – сказала Верещук. 

За її даними, в Україні приблизно 4,9 мільйона людей, які вважаються внутрішніми переселенцями. З них 2,5 мільйони щомісяця отримують виплати.

“Кількість дещо зменшилась, бо власне за статусом або за визначенням, люди, які виїхали за кордон і там проживають, вони не є ВПО. А також ті люди, які повернулися до своїх домівок. Вони теж не вважаються внутрішньо переміщеними особами, і тому зменшується їхня кількість. Але є люди, які виїжджають з небезпечних зон, і щодня триває евакуація”, – сказала Верещук.

Вона додала, що у 2022 році Україна спрямувала на виплати переселенцям 57 мільярдів гривень. У 2023 році ця сума збільшилася до 73 мільярдів гривень.

Планується, що у 2024 році гроші на допомогу для ВПО знову досягнуть 57 мільярдів гривень.

Раніше повідомлялося, що в Україні сформують перелік місць тимчасового проживання ВПО. Міжнародні донори сплатять ремонт цих закладів. 

1 листопада змінилися правила оформлення виплат внутрішньо переміщеним особам, які вперше звертаються за призначенням такої допомоги. Для оформлення виплат ВПО тепер має звертатись одна особа від всієї сімʼї, а не кожен член родини окремо.

Під Києвом відкрили другу чергу містечка для переселенців

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button