Україна

Венедіктова відреагувала на рішення “ДНР” стратити британців

Венедіктова відреагувала на рішення ДНР стратити британців

Фото: Liga.net

Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова

Україна розпочала досудове розслідування за фактом винесення смертного вироку фейковим судом “ДНР” британцям Ейдену Асліну та Шону Піннеру та марокканцю Брагіму Саадуну, які разом із ЗСУ захищали Маріуполь.

Усі, хто причетний до “вироку”, мають бути притягнуті до відповідальності. Про це у Facebook написала генеральний прокурор України Ірина Венедіктова.

Вона наголосила, що згідно з Женевськими конвенціями, як військовополонені вони не можуть бути притягнуті до відповідальності за участь у військових діях.

“Жоден військовополонений не може бути засуджений без можливості захисту та без допомоги кваліфікованого адвоката чи захисника. Це основоположний принцип права на справедливий суд, який діє як у мирний, так і у воєнний час. Більше того, у сучасному європейському просторі смертна кара розглядається як неприйнятна форма покарання, несумісна з основними правами. Таким чином, фальшивий вирок Ейдену Ейсліну, Шону Піннеру і Брагіму Саадуну – це ніщо інше, як порушення і знущання над передбаченими міжнародним гуманітарним правом і міжнародним правом прав людини зобов’язаннями Росії як окупаційної держави”.

За словами Венедіктової, Росія ще раз демонструє свою відчуженість від системи, заснованої на правилах, і кричущу зневагу основою верховенства права.

Вона також зазначила, що Україна вже розпочала досудове розслідування за цим фактом і вживе всіх необхідних заходів для того, щоб усі, хто був причетний до цих протиправних дій, були притягнуті до відповідальності.

Нагадаємо, окупанти у Донецьку винесли “смертні вироки” іноземним захисникам України.


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/UA_1NEWS

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button