Україна

Великобританія після Brexit посилює співпрацю з Україною

Між двома країнами заплановане поступове створення зони вільної торгівлі та встановлено графік двостороннього скасування імпортних мит

У жовтні 2020 року під час візиту до Лондона президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон підписали угоду про політичну співпрацю, вільну торгівлю та стратегічне партнерство між Україною та Великобританією. Документ, про підписання якого тривали переговори протягом декількох років, має на меті уникнути негативних наслідків Brexit та виходу Лондона з угоди про асоціацію України та Європейського союзу. У грудні 2020 року угода була затверджена і набула чинності з 1 січня 2021 року. Вона замінила угоду про співпрацю між Україною та Великобританією, підписану ще в 1993 році та угоду про асоціацію між Україною та ЄС.

Про це йдеться в аналітичній публікації економічного оглядача Міхала Козака на сторінках польського видання Obserwator Finansowy, повідомляє 1NEWS з посиланням на Foreign Ukraine.

Новий документ передбачає лібералізацію умов двосторонньої торгівлі, що є наслідком глибокого та універсального режиму зони вільної торгівлі, запровадженого угодою про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Заплановане поступове створення зони вільної торгівлі та встановлено графік двостороннього скасування імпортних мит, і, що цікаво, узгоджений обсяг лібералізації є асиметричним – Великобританія скасує мито на товари українських виробників вже на початку 2023 року, а Україна запровадить аналогічне рішення для британських експортерів лише у 2026 році.

На думку експертів, Великобританія, на відміну від інших країн ЄС, була і залишається імпортером значної частини продовольчих товарів після Brexit. І суми, що випливають з угоди про асоціацію, були для неї лише перешкодою. Тепер умови торгівлі можна змінити на щось більш задовільне для обох сторін – щодо них не застосовуються обмеження, накладені ЄС. Україна зможе продавати більше сільськогосподарської продукції, Великобританія звільнилася від обмежень ЄС, зокрема, на продаж зброї Україні. Вже існують безмитні квоти на 36 груп українських товарів, що експортуються до Великобританії. Угода також регулює питання торгової оборони, технічні, санітарні та фітосанітарні бар’єри, що випливають із стандартів у цьому аспекті в обох країнах, а також такі сфери, як торгівля послугами та електронна комерція, рух капіталу, питання державних закупівель, інтелектуальна власність та конкуренція.

Який обсяг співпраці, які детальні домовленості та наскільки глибоко британці входять в українську економічну реальність, можна побачити після аналізу змісту угоди. Документ узгодив напрями та принципи співпраці у таких сферах як: енергетика, управління державними фінансами, оподаткування, охорона навколишнього середовища, транспорт, наука і техніка, сільське господарство, промисловість (включаючи космос), фінанси, туризм і навіть корпоративне управління та статистика.

Угода також передбачає створення українсько-британських установ, які повинні постійно вирішувати різні питання, що виникають внаслідок економічного співробітництва. Зокрема, це Діалог стратегічного партнерства, робота якого полягатиме у регулярному вирішенні питань безпеки, економіки та міграції. Цей орган повинен складатися з вищих посадових осіб або членів урядів України та Великобританії. Таким чином, можна навіть говорити про квазічленство України в системі Британської Співдружності.

Український бюджет та Crown Agents

Економічна присутність Великобританії в Україні вже давно проявляється в продуманих системних діях. Прекрасним прикладом цього є ситуація із закупівлями для української служби охорони здоров’я. Вже кілька років нею керує не Україна, а за її дорученням британська компанія Crown Agents. Спочатку український уряд мав намір доручити цій компанії управління українською митницею.

«Ми очікуємо, що буде передано кілька митниць керівництву британської компанії, і так ми не тільки продемонструємо, що нова культура спілкування була запроваджена на митниці, але й доходи митниць, які обслуговуються старими корумпованими українськими чиновниками та тими, хто буде переданий керівництву британської компанії, суттєво відрізнятимуться», – заявляв у 2015 році прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Насамперед, планувалось відкрити митні служби у Львівській та Волинській областях, що межують з Польщею, а також на Закарпатті та у Чернівецькій області.

Зрештою, нічого не вийшло з планів передачі митниць в управління британцям, але мільйони доларів сьогодні перераховуються через британського посередника, які Україна виділяє з державного бюджету на закупівлю ліків та медичних товарів для лікарень. Йдеться про препарати для терапії наркоманії, препарати для хворих на жовтяницю, діагностичні тести на ВІЛ або туберкульоз, медичні вироби, що використовуються для здачі крові, вакцини, препарати для лікування інфекційних захворювань, препарати для людей з імунодефіцитом, тести для діабетиків, ліки для людей з психічними захворюваннями, засоби для діалізу, ендопротези, препарати та медичні вироби, що використовуються в дитячій онкології. Ситуація з Crown Agents показує становище українських державних структур, які сьогодні здатні виконувати свої функції в дуже обмеженому обсязі, включаючи економічну діяльність.

Військова парасолька для економічних інтересів

Британці вправно пов’язували свої економічні інтереси в Україні з питанням безпеки. Минулого року вони фактично поширили свою захисну парасольку на економічно стратегічно важливий регіон Чорного моря – збільшили присутність своїх військово-морських сил та провели військові навчання. Також Великобританія надала Україні 1,3 мільярда фунтів стерлінгів позики на будівництво кораблів для ВМС України. Цікаво, що в Лондоні вони не дочекалися української ініціативи, а самі підготували концепцію, захистивши в ній свої економічні та геополітичні інтереси, а згодом підготували готовий пакет разом із вирішенням фінансових питань. Корпуси перших двох кораблів побудують у Великобританії, а наступні шість катерів будуть повністю побудовані в Україні на суднобудівному заводі, обраному українським урядом, відповідно до домовленостей з британцями.

Back to top button