Україна

Великі банки України заявили про плани поступового зниження комісії за еквайринг і інтерчейндж

Великі банки України, а саме “Ощадбанк”, “ПриватБанк” і “Райффайзен Банк Аваль” заявили про плани поступового зниження комісії для торговців за еквайринг і інтерчейндж. Про це йдеться у спільній заяві цих трьох фінустанов, оприлюдненій на сайті “ПриватБанку”, пише 1NEWS, посилаючись на 112ua.

Найбільші банки України, що працюють у сфері еквайрингу, підтверджують готовність докласти всіх зусиль для зниження розміру комісії інтерчейндж в Україні”, – йдеться в повідомленні.

Такі плани пов’язані з розглядом Верховною Радою України пропозицій щодо законопроектів, якими передбачається застосування адміністративних обмежень розміру комісії для торговців за еквайринг та розміру міжбанківських комісій (інтерчейндж).

У цьому контексті, враховуючи вимоги чинного законодавства України про захист економічної конкуренції, суб’єкти ринку мають намір звернутися до Антимонопольного комітету України з проханням дати висновок щодо дій, спрямованих на зниження комісії інтерчейндж в Україні згідно з таким графіком: з 1 липня 2021 року – до 1,20%, 1 липня 2022 року – до 1,00% і з 1 липня 2023 року – до 0,90%

Учасники ринку обіцяють докладати подальших зусиль для підвищення ефективності послуги торгового еквайрингу та зниженняя його вартості для торговців.

Еквайринг – це обслуговування платежів за пластиковими картками. Весь бізнес, який приймає оплату карткою від клієнтів, за кожну транзакцію платить банкам еквайрингову комісію. В Україні вона становить від 1,6% -1,8% до 2-3% з оплати карткою. Це – складний за структурою платіж. Він складається з інтерчейнджу, оплати банку-еквайєру та оплати платіжній системі (Visa або Mastercard).

Для покупця, який розраховується карткою, платіж де юре буде безкоштовним. Комісію банкам платить торговець – тобто, продавець. З нього зазвичай стягується фіксована еквайрингова комісія, а далі ці кошти розподіляє банк.

Верховна Рада 19 лютого ухвалила в першому читанні законопроект №4364, який, окрім іншого пропонує законодавчо обмежити розмір комісії за еквайринг. Його ініціаторами виступила група з восьми депутатів, серед яких переважно представники Партії “Слуга народу”. Спочатку головним завданням цього документа було зближення українського ринку безготівкових платежів з європейським.

За даними AIN.UA, на засіданні Національної ради реформ 19 березня 2021 року обговорювалося поступове зниження для інтерчейндж: спочатку до 1%, і поступово до 0,5-0,75% до 2023 року. Також пропонується знизити загальний розмір комісії, яку бізнес платить за роботу з картками, з січня 2022 року до 1,3-1,4%, і далі поетапно – до 0,7-1% в 2023 році.

Як зазначає економіст Олексій Кущ, зниження комісії до 1%, як це передбачає поданий до парламенту законопроект, все ж таки вигідно саме великим ритейлерам, оскільки дасть змогу оптимізувати структуру торгової націнки. Простими словами, заощадити на комісії, але ціну товару на відповідний рівень не знижувати.

У відповідь банки пригрозили почати справжню війну проти простих власників платіжних карт: збільшити плату за обслуговування карт, прибрати пільговий період користування кредитом (додаткові 3% на сумі для позичальників).

Back to top button