Україна

Тільки 59,7% дітей в Україні щеплено від поліомієліту: МОЗ заявляє про загрозливу ситуацію

27 жовтня відбулося засідання Державної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (комісії ТЕБ та НС) щодо ситуації з поліомієлітом в Україні. За результатами засідання керівникам облдержадміністрацій доручили терміново забезпечити заходи з імунізації від поліо невакцинованих дітей віком до 5 років включно. Про це 1News повідомила прес-служба МОЗ України.

Крім того, по всій країні буде посилений епідеміологічний нагляд за випадками гострого в’ялого паралічу.

Відповідно до ухвалених рішень, Закарпатська облдержадміністрація того ж дня провела термінове позачергове засідання обласної комісії ТЕБ та НС для розгляду ситуації з поліомієлітом в області (у зв’язку з виявленням деривату вакцинного штаму поліовірусів 2 типу).

Станом на 1 жовтня рівень охоплення трьома дозами щеплень від поліо дітей до року становить лише 59,7 %. Найкраща ситуація у м. Києві (81,2 %), Кіровоградській (72,5 %) та Сумській областях (69,7 %). Найгірша — Закарпатській (49,7 %), Івано-Франківській (47,7 %) та Херсонській областях (47,6 %). Для формування колективного імунітету від хвороби він має сягати 95%.

Повний курс щеплень (6 доз) отримали лише 61,4% 14-річних дітей.

«Ситуація з охопленням рутинними щепленнями залишається загрозливою. Як результат — уперше за багато років поліомієліт повернувся в Україну і спричинив хворобу у 17-місячної дитини. Триває епідемічне розслідування цього випадку, та ми маємо терміново посилити захист інших дітей, які відтепер також під загрозою інфікування. Адже найбільш вразливі до поліо — саме діти до 5 років. Керівники облдержадміністрацій, закладів охорони здоров’я, лікарі первинної ланки мають вжити термінових заходів щодо підвищення рівня охоплення щепленнями від поліомієліту дітей у регіонах», — сказав Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України.

Back to top button