Україна

Вчені розповіли, чому слід уникати підсолоджених напоїв

Відмова від цукру добре впливає на організм: покращується травлення, настрій, вигляд шкіри та зубів. Слід розуміти, що цукерки, тістечка, торти, печиво – не єдині продукти, які містять цукор і шкодять здоров’ю, пише 1NEWS, посилаючись на Gazeta.ua.

Солодкі напої та соки також мають багато доданого цукру. ВІд них краще відмовитися, перш за все тому, що задоволення, або відчуття ситості не буде. Ті, хто їдять штучні підсолоджувачі, насправді можуть отримати більше калорій, ніж ті, хто цього не робить. Вчені з Медичного факультету Єльського університету виявили, що штучні підсолоджувачі не впливають на виділення дофаміну – гормону, який контролює апетит. Дієтична газована вода може втамувати спрагу і негайну тягу до солодкого, але не зменшити апетит. Штучні підсолоджувачі можуть змусити тіло думати, що воно отримає більше калорій, ніж насправді, змушуючи людей компенсувати відсутність ситості більшою кількістю їжі пізніше протягом дня.

Штучні підсолоджувачі збільшують тягу до солодкого. Вони у 200-600 разів солодші за цукор. Чим більше їх вживати, тим більше тіло починає хотіти цієї надсолодкої їжі. Через це з часом здорова їжа, як цільнозернові продукти, фрукти та овочі втрачають свій насичений смак. Навіть солодкі від природи продукти як-от морква, яблуко, буряк не матимуть вираженого смаку та не подарують бажаного відчуття ситості.

Також дослідники виявили, що штучні підсолоджувачі порушують мікробіом кишківника.

Щоб відмовитись від підсолоджувачів треба їсти деяку звичну їжу іншим способом. Наприклад, приготувати солений варіант вівсянки, замість солодкої. Додати у неї яйце пашот, свіжі помідори та авокадо. У каві цукор можна замінити спеціями: ваніль, кориця, мелений фундук, які підсилять смак напою, або додати молоко на рослинній основі.

Замість підсолодженого йогурта можна купити звичайний і додати банан, або заморожені ягоди.

Регулярне вживання гострого перцю на чверть знижує ризик смертності. Такого висновку в дослідженні дійшла Американська кардіологічна асоціація. Дослідники проаналізували дані понад 570 тис людей з різних країн щодо того, як співвідносяться харчові звички людей, їх ризик постраждати від розвитку небезпечних захворювань і смертність.

Back to top button