Україна

Вчені пояснили, чому весняна хвиля коронавірусу небезпечніша, ніж осіння

Весняна хвиля коронавірусу набагато небезпечніша, аніж осіння. Для весняної хвилі Covid-19 характерний стрімкий розвиток хвороби, значна кількість важких і летальних випадків. Про це в інтерв’ю Главкому розповів вчений-біохімік, старший науковий співробітник Інституту біохімії імені О.В. Палладіна НАН України, кандидат біологічних наук Володимир Галицький. Про це пише 1NEWS, посилаючись на Главком.

Галицький зазначив, що може бути зв’язок між кліматичними умовами і спалахами епідемії. Для поширення інфекції сприятливий сухий і теплий клімат.

За його словами, віруси, які викликають звичайні ГРВІ, вражають переважно епітелій верхніх дихальних шляхів, де розташовані їх рецептори. ГРВІ мають переважно осінньо-зимову сезонність.

«Коронавірус SARS-CoV–2 справді може вражати верхні дихальні шляхи, зв’язуючись з одним зі своїх рецепторів – нейропіліном-1. Такий шлях його проникнення в організм характерний для осінньо-зимового періоду (осіння хвиля). Але основним рецептором для коронавірусу SARS-CoV–2 є ангіотензин-перетворюючий фермент-2 (ACE2), розташований на клітинах нижніх дихальних шляхів – альвеол, бронхіол, тобто легеневої тканини», – сказав він.

Для розвитку епідемії вирішальне значення має сприйнятливість, обумовлена кількістю рецепторів. «І є дані що кількість молекул ACE2 змінюється в різні пори року. У мешканців більшості країн, розташованих у середніх широтах, експресія ACE2, очевидно, досягає максимуму наприкінці зими – на початку весни. Цим і обумовлене, на наш погляд, різке підвищення сприйнятливості до інфікування коронавірусом у даний період – для гарантованої зустрічі віріонів (одинарних, повноцінних інфекційних частин вірусу), з рецепторами на поверхні клітин альвеол легень стає потрібна в сотні разів менша кількість віріонів. Окрім того, коронавірус, реплікуючись у заражених клітинах, може встигнути інфікувати значну площу альвеолярного епітелію за час, протягом якого імунна система готує імунну відповідь», – розповів він.

Галицький додав, що стає можливим явище суперрозповсюдження – з великої площі зараженого епітелію легень виділяється величезна кількість нових віріонів, причому у вигляді аерозолю. Контакт із суперрозповсюджувачем практично неминуче гарантує інфікування, а без засобів індивідуального захисту така зустріч небезпечна зараженням відразу всього об’єму легень. І взагалі, за умов гіперекспресії ACE2 для одномоментного зараження значного об’єму легень теж достатньо меншої кількості віріонів.

Отже, під час весняної хвилі легенева тканина стає первинним і основним об’єктом ураження в організмі. «Відповідно, для весняної хвилі Covid-19 характерний стрімкий розвиток хвороби, значна кількість важких і летальних випадків. Узагальнюючи, можна стверджувати, що коронавірусна інфекція в різні пори року поводиться як два неоднакові захворювання: восени як важка ГРВІ, а весною як особливо небезпечна інфекція з переважним ураженням легеневої тканини», – підсумував лікар.

Раніше інфекціоніст Юрій Жигарєв пояснив, чому коронавірус в Україні став все частіше вражати молоду категорію людей. Він інфікує молодь від 20 років. Повний текст читайте тут: https://glavcom.ua/news/v-instituti-biohimiji-poyasnili-chomu-vesnyana-hvilya-covid-19-nabagato-nebezpechnisha-za-osinnyu-743792.html

Back to top button