Україна

Вчені: через 30 років частина України може перетворитися на пустелю

Через зміни клімату в Україні в найближчі десятиліття південь країни може перетворитися на суцільну пустелю, унікальні родючі чорноземи буде втрачено. Про це розповів у ефірі телеканалу “Україна 24” український вчений, директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий, пише 1NEWS, посилаючись на 112ua.

За його словами, клімат змінювався всю історію нашої планети, але він ніколи не змінювався з такою швидкістю.

“В Україні є така чудова екзотична місцевість, називається Олешківські піски – маленький фрагмент пустелі в Херсонській області. Там люблять ганяти на джипах, там навіть верблюдів завели для туристів. Поки це маленький клаптик, це дуже прикольно, це екзотика. А проблема в тому, що це утворення не є природним. На місці цих Олешківських пісків були родючі чорноземи, типовий український степ”, – розповідає вчений.

Він нагадав, що буквально за кілька десятиліть через неправильне розорювання і висихання в цій місцевості утворилася така пустеля.

“Ми зараз стоїмо перед загрозою і, власне, перспективою масштабування Олешківських пісків на весь південь України. Все те, що є степовою зоною, через 30 років може бути наступними Олешківськими пісками”, – заявив учений

Дикий зауважив, що на півдні завжди було посушливо – “завжди кількість опадів була на межі того, що потрібно для сільськогосподарських земель, а тепер ця межа дуже сильно зсувається”.

“Там було посушливо, А стає ще в рази посушливіше. Крім того, дуже посилюється вивітрювання… Води стає менше, вона висихає, і ґрунт піддається набагато сильнішому, ніж раніше, вітровому навантаженню… Зараз наші чорноземи піднімаються вітрами і виносяться. Швидкість цього процесу така, що ми їх реально можемо втратити за 20 років, якщо нічого з цим не робити”, – сказав він.

Вчений додав, що підняття рівня Світового океану і можливі підтоплення України – це далека перспектива.

Раніше в професійній асоціації екологів заявили, що кліматичні зміни в Україні через 10 років можуть стати незворотними, якщо не вжити негайних заходів.

Back to top button