Україна

Вартість української пшениці перевищила 6-річний максимум

З середини грудня 2020 року на експортному ринку України (базис FOB) продовжується зростання цін на пшеницю, повідомляє 1NEWS з посиланням на agronews.ua.

Вартість української пшениці на базисі FOB перевищила 6-річний максимум.

«Підтримку цінам надають високий попит імпортерів на фоні наближення обсягів експорту пшениці з України до узгодженого меморандуму граничного значення, а також істотне подорожчання російської зернової і складності з її відправкою за поточними контрактами, тому що раптово почалися затримок огляду вантажів митною службою на термін до 10 днів при оформленні зерна на залізниці відправку в сторону балтійських і південних портів. Зростанню цін сприяють складності з формуванням партій потрібних обсягів, зважаючи на стримування продажів аграріями та подорожчання зерновий на світових майданчиках», – прокоментувала ситуацію керівник відділу локальних ринків ІА« АПК-Інформ »Анна Танская.

Під впливом вищевказаних факторів ціни пропозиції на пшеницю з відвантаженням через глибоководні порти України помітно зросли і за станом на 4 січня 2021 року нерідко досягають 268 USD / т FOB, тим самим перевищивши 6-річний максимум (265 USD / т FOB), який фіксувався на початку січня 2015 року.

«Більш активне підвищення цін стримують необхідність збереження конкурентоспроможності зернової на світовому ринку і сприятливі погодні умови для озимих посівів в ключових регіонах виробництва в цілому і в Україні зокрема, які на більшості посівних площ країни знаходяться в доброму та задовільному стані. При цьому в зоні ризику залишаються пізні посіви (після 15 жовтня), де рослини почали зимівлю в нераскущенном стані і, як правило, відрізняються неглибоким закладенням насіння в ґрунт, що теж не сприяє стійкості рослин до низьких температур», – уточнила експерт.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back to top button