Україна

Валенса висунув Сенцова на Нобелівську премію

Екс-президент Польщі підкреслив, що “стає на захист українського режисера

Екс-президент Польщі, колишній лідер “Солідарності” Лєх Валенса подав кандидатуру українського режисера Олега Сенцова на здобуття Нобелівської премії миру.

Про це повідомляє 1NEWS.

“На моє глибоке переконання, Олег Сенцов своїми діями уособлює усі ідеали, які сповідував також і я, коли вів свою мирну боротьбу за майбутнє світу. Віра в демократію, мирні методи дій, відсутність ненависті, діяльність заради братерства між народами і посвята себе для добра інших людей, яких несправедливо скривджено, – це риси, які потребують найвищого визнання вільного світу. З цих причин звертаюся до усіх людей доброї волі про звільнення Олега Сенцова і подаю його кандидатуру на здобуття Нобелівської премії миру”,- йдеться в листі Валенси.

У документі екс-президент Польщі підкреслив, що “стає на захист українського режисера Олега Сенцова”.

У листі колишній лідер “Солідарності” і лауреат нобелівської премії миру 1983 року підкреслив, що Сенцов був на Євромайдані, а потім мирно протистояв проти анексії Росією рідного йому Криму. Він зауважив, що в результаті судового процесу, який Amnesty International визнала нечесним, його було засуджено на 20 років таборів, незважаючи на те, що головний свідок обвинувачення відкликав свої свідчення.

“Останнє слово Сенцова, в якому він просить російський народ, аби він навчився не боятися, є прикладом позиції щодо братерства між народами, яка викликає захоплення”, – підкреслив Валенса у своєму листі.

У ньому він також нагадує, що Сенцов голодує вже понад 100 днів, виступаючи за звільнення усіх українських політв’язнів у Роcії, одночасно не вимагаючи свободи для себе особисто.

Джерело: Укрінформ

Back to top button