Україна

ВАКС конфіскував в Іллі Киви понад мільйон гривень

Це один із перших в Україні цивільних позовів про стягнення в дохід держави необґрунтованих доходів

Депутат Верховної Ради України від “Опозиційної платформи – За життя” Ілля Кива має виплатити державі 1,25 мільйона гривень необґрунтованого доходу.

Відповідне рішення ухвалила Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду, – інформує 1News.

Стягнути з Іллі Киви 1,25 мільйона гривень вимагала Спеціалізована антикорупційна прокуратура – це один із перших в Україні цивільних позовів про стягнення в дохід держави необґрунтованих доходів.

Йому передувало розслідування декларації депутата – в грудні 2019 року Кива повідомив, що отримав 1,2 мільйона гривень від приватної компанії за надання їй в оренду гаража та жомової ями біля містечка Заводське на Полтавщині.

САП змогла переконати суд, що угода про оренду була фіктивною: по-перше, Ілля Кива не був формальним власником земельної ділянки, на якій було розташовано гараж і яму, по-друге, компанія, яка взяла її в оренду, не вела на Полтавщині жодної діяльності і фігурувала в іншій кримінальній справі як підставна.

До того ж, ринкова вартість гаражів і ями здавалася значно нижчою за 1,2 мільйона гривень.

Суд першої інстанції визнав дохід необґрунтованим у серпні цього року.

Кива оскаржив вердикт, під час апеляційного розгляду його адвокати стверджували, що разом із ямою для відходів від переробки буряків він здав в оренду ще й нафтосховище.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button