Україна

В ЄК назвали термін переговорів про вступ у ЄС


В ЄК назвали термін переговорів про вступ у ЄС

Єврокомісія вважає, що Україна має продовжувати боротьбу з корупцією, нарощуючи історію корупційних розслідувань.

Україна зможе завершити виконання реформ до березня 2024 року. Це дасть їй змогу затвердити рамки майбутніх переговорів про членство в ЄС. Про це заявив високопоставлений чиновник Єврокомісії журналістам у середу в Брюсселі.

“Україна виконала не лише понад 90% необхідних семи умов, а й також досягла значного прогресу в проведенні інших реформ, які важливі для оцінки їхнього статусу. Країна досягла величезного прогресу, тому ми рекомендували розпочати переговори про вступ. Ці рекомендації без будь-яких умов. Ми також сказали, що це може розпочатися негайно. Але ми також рекомендуємо Раді, що рамки для переговорів – це документ, який визначає зміст переговорів, – будуть схвалені, коли Україна виконає чотири умови. Це конкретні реформи, пов’язані з боротьбою з корупцією, обмеженням впливу олігархів на законодавчі інституції та захистом національних меншин”, – зазначив посадовець.

За його словами, це “загальні умови, але дуже конкретні”.

Він додав, що мова про ухвалення запропонованого урядом закону про збільшення штатного розпису Національного антикорупційного бюро України до 1 тис. одиниць, а також про вилучення з закону про протидію корупції положення, які обмежують повноваження НАЗК стосовно перевірки активів

Крім того, Україна повинна буде ухвалити закон, що регулює лобіювання відповідно до європейських стандартів, і закон, який стосується решти рекомендацій Венеціанської комісії від червня 2023 року і жовтня 2023 року, пов’язаних із законом про національні меншини, а також який стосується рекомендацій Венеціанської комісії, пов’язаних із законами про державну мову, засоби масової інформації та освіту.

Він додав, що Україна має продовжувати боротьбу з корупцією, нарощуючи історію корупційних розслідувань і винесених вироків.

“Коли це буде зроблено, ми про це доповімо. Ми думаємо, що це може бути зроблено до березня, тому ми обрали дату – березень 2024 року. Потім ми доповімо Раді, і якщо Україна все це виконає, Рада дослухається до наших рекомендацій, і рамки для переговорів можуть бути схвалені”, – резюмував чиновник.

Зазначиом, що Єврокомісії задоволені та навіть вражені тим, як Україна в умовах війни проводить реформи та впевнені, що наша країна може досягти амбітної мети про старт переговорів про вступ до ЄС вже цього року.

Сьогодні Єврокомісія запропонує Україні переговори про вступ до ЄС

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button