Україна

В Уряді назвали чисельність населення України

Міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет представив результати оцінки чисельності населення України. За отриманими даними станом на 1 грудня 2019 року наявне населення України – 37,29 млн людей.

При цьому з них 20, 01 млн жінок та 17, 28 млн чоловіків.

У Києві проживає 3.7 млн ​​людей.

«Оцінку ми провели за 3 місяці напруженої роботи. Для держави ця робота не коштувала жодних додаткових грошей. Перепис населення (мається на увазі традиційний – ред. 1News) обійшовся б у 3,4 млрд грн (бюджет, закладений на 2020 рік), а підсумки перепису ми б отримали в першому кварталі 2021 року», – повідомив Дубілет.

За його інформацією під час оцінки чисельності населення були використані три методи: комбінований (мобільні оператори + соцопитування + реєстри), дані пенсійного фонду та екстраполяція через статево-вікову структуру, а також реєстровий (дані з реєстрів).

«Ми використовували три методи. Всі вони дали приблизно однаковий результат з різницею 2.86%», – зазначив міністр.

Дубілет зазначив, що була укладена угода з мобільними операторами, які надали анонімну інформацію про загальну кількість абонентів на території. Цю інформацію почистили від тих, хто за два місяці був онлайн менше ніж місяць, а також виключили модемні пристрої.

«Потім ми провели масштабне соціологічне дослідження, встановивши, яка кількість мобільних припадає на яку вікову групу в яких районах (у багатьох громадян може бути більше одного телефону, у частини — навпаки, немає). Потім ми доповнили це реєстрами юних та літніх українців (оскільки серед них використання мобільних низьке)», – розповів Дубілет.

Також він додав, що були опрацьовані дані Пенсійного фонду. «Ми взяли кількість пенсіонерів за даними Пенсійного фонду. Потім ми екстраполювали ці дані через статево-вікову структуру. Соціологи називають такий графік «ялинкою». Цю ялинку ми взяли відразу з двох джерел: дані Держстату та дані державних реєстрів. На щастя, ці дві ялинки збіглися практично повністю. До речі, коли ми виявили цей збіг, ми почали танцювати від радості», – зазначив міністр.

Також Дубілет розповів, що були оброблені дані реєстру фізичних осіб, включаючи тих, хто відмовився від ІПН. «Потім ми почистили базу за ознакою отримання будь-якого доходу, пенсій, соціальних виплат, субсидій, а також доповнили оформленням закордонних паспортів. Потім врахували дані з народжуваності/смертності, а також еміграції та імміграції», – розповів міністр Кабінету міністрів.

За його словами, максимальна різниця між результатами різних методів становить 2.86%. «Це дуже прийнятний результат, враховуючи терміни й вартість….Також важливо врахувати, що традиційний Перепис населення дає не меншу, а, можливо, й більшу помилку», – зазначив він.

Дубілет додав, що оцінка дає інформацію тільки про чисельність, статево-вікову структуру населення, а також розподіл по регіонам. Перепис населення дає ці ж дані (втім, за моєю оцінкою, з більшою помилкою), а також деякі інші дані (наприклад, про етнос або стан домогосподарства).

Міністр Кабміну також висловив думку, що проводити перепис населення не потрібно. Це неточний метод, який до того ж коштує колосальних грошей.

«Крім того, протягом 1-2 років ми приведемо до ладу наші електронні реєстри, і з цього моменту зможемо щодня отримувати точні дані про населення. Будь-яку іншу інформацію, якщо вона необхідна, потрібно отримувати не через перепис, а окремими дослідженнями, які обійдуться державі набагато дешевше», – зазначив він.

Окремо Дубілет додав, що оцінка чисельності населення проводилась без урахування окупованих території.

Back to top button