Україна

В УПЦ КП відреагували на заяви МП щодо заборони на участь Філарета у виборах глави нової УПЦ

Жодної заборони на участь Патріарха Філарета у виборах глави нової Української православної церкви з будь-якого боку немає і не може бути. Про це у відповідь на заяву представника УПЦ МП, митрополита Антонія повідомив речник Київської Патріархії, архієпископ Євстратій Зоря, назвавши заяву УПЦ МП “черговим московським  інформаційним вкиданням”, пише 1NEWS, посилаючись на Українську правду.

“Явна мета (вкидання – ред.) – ускладнити ситуацію, посіяти суперечки, перешкодити процесу, що зараз підходить до успішного завершення”, – зазначив Зоря.

Він додав, що процес підготовки до Об‘єднавчого Собору триває.

“Бути кандидатом чи ні, тобто погодитися прийняти висунення чи відмовитися – особисте канонічне та статутне право Патріарха Філарета. Жодної заборони на висунення з будь-якої сторони немає і не може бути. Є обмін думками як частина нормального процесу, спрямованого до досягнення спільної мети – кращого майбутнього для Церкви в Україні”, – зауважив архієпископ.

Він підкреслив, що виборчий процес і висунення кандидатур відбуваються лише на Соборі.

“Отже всі розмови до Собору відбуваються в контексті обговорення можливостей. Як … предстоятель Київського Патріархату, Святійший Філарет завжди брав і бере до уваги різні рекомендації, думки та точки зору, аналізує їх та ухвалює рішення відповідно до блага Церкви. Немає жодних підстав вважати, що цього разу буде інакш. Москва хотіла би перешкодити йому в цій справі, спонукати до помилкових рішень – тож і сіє сумніви, поширює чутки”, – додав Зоря.

Також він наголосив, що варто довіряти лише офіційним заявам щодо процесу, які поширюються від Вселенського Патріархату та Патріарха Варфоломія, чи від Київського Патріархату і Патріарха Філарета, а також від повноважних представників президента України і від нього особисто.

Нагадаємо, 11 жовтня синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Українській православній церкві. Також синод зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія.

Глава УПЦ КП Філарет заявив, що найближчим часом відбудеться об’єднавчий Архієрейський собор для створення єдиної Української помісної церкви.

За словами Філарета, дата проведення Собору, під час якого представники українських православних церков мають ухвалити рішення про об’єднання церкви й обрати її предстоятеля, залежить від Вселенського патріарха.

Джерела “Української правди” повідомляють, що Собор може бути проведено 21 або 22 листопада, однак точної домовленості ще немає.

У РПЦ пообіцяли жорстку відповідь на дії Константинополя щодо України. 15 жовтня синод РПЦ визнав неможливим її подальше перебування у євхаристійному спілкуванні з Константинопольським патріархатом.

Патріарх Московський Кирил вважає, що надання Константинополем томосу Україні – це “глобальне замовлення” на руйнування Російської православної церкви.

Керуючий справами УПЦ Московського патріархату, митрополит Антоній заявив про наявність листа від Вселенського патріархату до УПЦ КП і УАПЦ, згідно з яким голови цих церков не можуть брати участь у виборах глави нової Української православної церкви.

Back to top button