Україна

В Укренерго викрили схему на 700 млн гривень


В Укренерго викрили схему на 700 млн гривень

Електроенергію продали реальним учасникам ринку, а отримані кошти вивели на рахунки закордонної компанії, підконтрольної організатору схеми, зазначили в НАБУ.

Правоохоронці розкрили схему заволодіння електричною енергією Укренерго вартістю понад 716 млн гривень. Про це повідомило НАБУ у четвер, 11 січня.

Слідство з’ясувало, що у 2022 році ТОВ Юнайтед Енерджі закупило в Укренерго електроенергію на суму понад 716 млн гривень. Попри заборгованість компанії перед товариством, керівник відповідного департаменту Укренерго не зупинив продаж.

Гарантом оплати виступив один з комерційних банків, а рішення про видачу гарантії голова правління ухвалив одноосібно, з порушенням процедури.

“Надалі електроенергію продали реальним учасникам ринку, а отримані кошти вивели на рахунки закордонної компанії, підконтрольної організатору схеми, який також є бізнес-партнером учасника справи НАБУ і САП про розкрадання коштів ПриватБанку. Гроші за поставлену електроенергію ПрАТ НЕК Укренерго так і не одержало. Коли ж звернулось до банка-гаранта з вимогою про погашення заборгованості, отримало відмову”, – йдеться у повідомленні.

Підозри вже отримали:

  • організатор схеми;
  • директор департаменту Укренерго;
  • голова правління комерційного банку;
  • директор приватної компанії.

На кошти у сумі понад 700 млн гривень на рахунках компаній, що беруть участь у схемі, було накладено арешт. Також було заблоковано кошти на рахунках підконтрольної організатору схеми компанії у двох європейських країнах.

“При цьому були зафіксовані спроби зняти це блокування зацікавленими особами шляхом надсилання на адресу відповідних закордонних правоохоронних органів підроблених листів від імені детективів та прокурорів”, – додали в НАБУ.

Раніше у Міноборони виявили нову схему майже на 1 млрд гривень. Мова йшла про закупівлю ще однієї партії неякісних бронежилетів для ЗСУ.

ЗМІ: На посаді поновили суддю Верховного суду, в якого знайшли паспорт РФ

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button