Україна

В Укренерго розповіли, як врятувати енергосистему


В Укренерго розповіли, як врятувати енергосистему

Якщо збудувати сотні маленьких електростанцій, то енергосистема буде більш стійка до масованих атак, зазначив Володимир Кудрицький.

Єдиним шляхом убезпечення енергосистеми України від тяжких наслідків атак росіян є розосередження виробництва електроенергії по всій території держави – потрібно збудувати сотні маленьких електростанцій різного типу. Про це сказав голова правління Укренерго Володимир Кудрицький на брифінгу у четвер, 4 квітня.

Він зазначив, що зосередження генерації на декількох майданчиках, збудованих десятки років тому назад – це те, що призводить до серйозних проблем при масованих ворожих обстрілах

“Ми, як оператор енергосистеми, розуміємо, що єдиний сталий шлях до убезпечення енергосистеми від такого масованого терору полягає у децентралізації генеруючих потужностей”, – зазначив Кудрицький.

За його словами, необхідно побудувати сотні маленьких електростанцій, які будуть більш стійкими до масованих атак через свою розосередженість. У такому разі атаки не призведуть до таких тяжких наслідків для енергосистеми, як це відбувається зараз.

Кудрицький розповів, що в Україні вже є чимало сонячних й вітрових електростанцій, інвестори будують нові. Потрібна і нова теплова генерація – але не вугільна, а така, що працюватиме на відходах деревообробної промисловост і аграрного сектору. Крім того, енергосистема потребує газових пікерів (невеликі високоманеврені електростанції, що працюють на газі) та систем накопичення електроенергії.

Нагадаємо, з 22 березня росіяни здійснили кілька потужних хвиль ракетних і дронових атак. Ворог пошкодив велику кількість енергоблоків ТЕС, а також вивів з ладу ДніпроГЕС.

Найважча ситуація у Харкові, де знищено всі генеруючі потужності. Енергетики намагаються забезпечувати мільйонне місто за допомогую резервних схем.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button