Україна

В Україну повернули ще 12 дітей з окупації


В Україну повернули ще 12 дітей з окупації

Кожна родина розповідає як їм примусово нав’язували брати російські паспорти, лікарі не приймали навіть дітей із вродженими вадами, яким потрібен ретельний догляд

На підконтрольну Україні територію з окупації вдалося повернути ще 12 маленьких українських громадян. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у Телеграм у п’ятницю, 19 липня.

“На Батьківщину вдалося повернути 12 українських діток! Діти разом зі своїми рідними проживали на ТОТ – у Донецькій, Запорізькій та Херсонській областях. На щастя, нині вони вже на підконтрольній Україні території”, – поінформував він.

Кожна родина розповідає як їм примусово нав’язували брати російські паспорти, лікарі не приймали навіть дітей із вродженими вадами, яким потрібен ретельний догляд. Водночас батькам пропонували відправити дітей на “реабілітацію”, що фактично є депортацією чи примусовим переміщенням.

“Росіяни на ТОТ затримують, б’ють, катують струмом, вчиняють психологічний тиск на дорослих, а дітей допитують без присутності батьків і також застосовують методи катування. Регулярно проводять безпідставні обшуки в будинках місцевих мешканців”, – зазначив Лубінець.

 

 

Особисто його вразила історія повернутого хлопця, який, плануючи своє майбутнє, виїхав з ТОТ, адже хоче стати українським рятувальником і здобути освіту в омріяному закладі вищої освіти.

“Родини вже відвідали наш Центр захисту прав дитини. З ними поспілкувалася компетентна мультифункціональна команда, яка зафіксувала злочини, свідками чи жертвами яких вони були”, – повідомив омбудсман.

Нагадаємо, нещодавно на підконтрольну територію України вдалося повернути дев’ятьох дітей з тимчасово окупованих громад Херсонської області.

Також з тимчасово окупованої Херсонщини повернули одразу 12 дітей. Повідомлялося також, що в Україну повернули 16-річного юнака, якого тітка вивезла в РФ і проти його волі оформила йому російське громадянство.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

one × 1 =

Back to top button