Україна

В Україні зростає попит на кредити – опитування НБУ


В Україні зростає попит на кредити - опитування НБУ

Рівень схвалених заявок на кредити для бізнесу у ІІІ кварталі підвищився, передусім на кредити малих та середніх підприємств, короткострокові та валютні позики.

У ІІІ кварталі фіксується зростання попиту на корпоративні гривневі кредити та на кредити населенню. Більшість банків очікують на подальше зростання корпоративного та роздрібного кредитного портфелів у наступні 12 місяців. Про це свідчать результати щоквартального опитування банків про умови кредитування, повідомляє пресслужба НБУ.

Зазначається, що найбільше зростання попиту в корпоративному сегменті, за даними банків, спостерігається з боку великих підприємств, у роздрібному – на іпотеку (зростання чотири квартали поспіль). У ІV кварталі банки очікують на зростання попиту і на корпоративні, і на роздрібні кредити.

За оцінками банків, боргове навантаження малих та середніх підприємств і великих компаній два квартали поспіль знижується до середнього рівня. Водночас боргове навантаження домогосподарств дещо нижче за середнє.

Рівень схвалених заявок на кредити для бізнесу у ІІІ кварталі підвищився, передусім на кредити малих та середніх підприємств, короткострокові та валютні позики. Надалі зростає рівень схвалених заявок на роздрібні кредити, більшою мірою на споживчі.

Також зазначається, що кредитні стандарти для бізнесу у ІІІ кварталі не змінилися вперше з початку повномасштабного вторгнення після тривалого періоду їх посилення. Кожен п’ятий респондент зазначив навіть про певне пом’якшення стандартів. У ІV кварталі банки планують дещо послаблювати кредитні стандарти для всіх типів позик, крім валютних.

Щодо кредитних стандартів домогосподарствам, то вони пом’якшуються третій квартал поспіль. Банки планують і надалі пом’якшувати стандарти для споживчих кредитів, водночас для іпотечних – залишать незмінними.

Разом з тим, фінустанови повідомили про незначне зростання кредитного ризику протягом ІІІ кварталу. У наступному кварталі очікується підвищення кредитного та процентного ризиків, а найбільше – валютного.

Нагадаємо, за підсумками другого кварталу обсяги чистого роздрібного гривневого кредитного портфеля банків України зросли вперше від початку повномасштабної війни – на 4,5%.

Як повідомлялося, Верховна Рада 21 вересня схвалила в першому читанні законопроєкт щодо додаткового регулювання ринку споживчих кредитів в Україні.

 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button