Україна

В Україні знизилось виробництво волоських горіхів

У 2020 році в Україні було вирощено 113,4 тис. тонн волоських горіхів, що на 10% нижче обсягів виробництва попереднього року. Основною причиною скорочення було зменшення врожайності та незначне зниження площ під насадженнями горіхів, повідомляє Український клуб аграрного бізнесу, пише 1NEWS, посилаючись на Главком.

Незважаючи на те, що 99% горіхів вирощується в господарствах населення, Україна активно експортує даний продукт. Близько 25-30% українських волоських горіхів реалізують за кордон. В Україні налагоджена система збору горіхів у населення з подальшою обробкою (досушування, зняття шкаралупи тощо) та реалізацією більш великими партіями. Волоський горіх експортується в 2 станах: з шкаралупою та без. Більшою популярністю користуються горіхи без шкаралупи – на даний вид продукту в 2020 році припав 91% експортної виручки від волоських горіхів.

«Варто відмітити значне скорочення українського експорту волоських горіхів. Так, в 2020 році було експортовано даного виду горіхів на 98,1 млн $, що на 29% нижче показника попереднього року. Основною причиною скорочення послугувало загальне скорочення обсягів світової торгівлі волоським горіхом. Світові обсяги торгівлі волоським горіхом в шкарлупі впали на 25%, без шкаралупи – на 5%. Однак навіть в такий ситуації Україна займає 4-те місце в рейтингу найбільших світових експортерів волоських горіхів без шкаралупи», – коментує Світлана Литвин, аналітик УКАБ.

Основними покупцями волоських горіхів на світовому ринку в 2020 році були: Франція (14% експортної виручки), Туреччина (11%) та Греція (10%).

Раніше повідомлялося, що в Україні впали ціни на соняшник.

Нагадаємо, ціни на цибулю в Україні виросли вперше з літа 2020 року. Наприкінці попереднього тижня ціни на цибулю ріпчасту в Україні рідко перевищували 4,50 грн/кг. Зараз же ціна на якісну продукцію варіюється від 4 грн до 5 грн/кг, а цибуля ріпчаста проблемної якості продається від 3,00 грн/кг.

Хоча темпи зростання поки досить несуттєві, сам факт того, що цибуля стала дорожчати, вже вселило деякий оптимізм у фермерів, у яких залишилися ще істотні запаси продукції.

Раніше повідомлялося, що в Україні стрімко зросли ціни на буряк. Також експерти прогнозують зростання цін на гречку до 50 грн/кілограм до вересня поточного року.

Back to top button