Україна

В Україні змінять процедуру допиту дітей, які постраждали від сексуального насильства

Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба домовився із заступником генерального прокурора Гюндузом Мамедовим про зміну процедури допиту дітей, постраждалих від сексуального насильства. Про це повідомляє пресс-служба Офісу президента, пише 1NEWS, посилаючись на 112.ua.

“При розгляді справ, що стосуються сексуального насильства над дитиною, вся увага правоохоронних органів зосереджена на доведенні злочину і покаранні. У той же час інтереси потерпілого дитини залишаються без уваги. Якщо дитина не має адвоката, а батьки не обізнані в правовій сфері, вони не можуть належним чином відстояти інтереси дитини. Обов’язок держави – максимально захистити дитину під час розгляду справи, не допустити повторного травмування”, – зазначив Микола Кулеба.

Кулеба та Мамедов домовилися про спільну реалізацію пілотного проекту в Києві та Київській області за принципом американського Children’s Justice Centre. Його суть полягає в тому, що дитина, яка була жертвою, допитується лише один раз на стадії досудового розслідування під відеозапис. Допит проводить спеціально підготовлений слідчий суддя, здійснюється обов’язковий психологічний супровід. Процес проходить у невимушеній обстановці без психологічного тиску.

За останні роки кількість злочинів, жертвами яких стали неповнолітні, зросла. У 2019 році понад 5,4 тис. дітей постраждали в результаті кримінальних злочинів. Від зґвалтувань постраждало вдвічі більше дітей, ніж в 2018 році (148 осіб).

Back to top button