Україна

В Україні збираються ввести поетапні перевірки об’єктів будівництва

Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ) пропонує ввести поетапні перевірки об’єктів будівництва, а також заборонити позапланові перевірки на підставі вимог правоохоронних органів, інформує 1NEWS з посиланням на прес-службу відомства.

Про це повідомив голова ДАБІ Олексій Кудрявцев.

“Готується законопроект, у якому взагалі змінюється концепція проведення перевірок будівництва. Якщо забудовники будуть своєчасно проходити етапи перевірок будівництва, то не буде потреби у всіх цих позапланових перевірках, в тому числі, і (на вимогу – НВ) правоохоронних органів”, – сказав Кудрявцев, додавши, що законопроект планують внести до Верховної Ради у вересні.

За даними Кудрявцева, законопроект пропонує виділити кілька етапів будівництва об’єкта і здійснювати перевірки після завершення кожного етапу за заявою забудовника.

“Є кілька етапів будівництва, на які запрошуються інспектори. Наприклад, це три етапи: фундамент, каркас і мережі – кількість етапів обговорюється. Крім того, ми пропонуємо змінити санкції: якщо є порушення, не виписувати відразу штрафи на мільйони, а дати час на їх усунення, і тільки якщо порушення не виправляються, тоді вводити штрафні санкції “, – розповів глава ДАБІ.

Архітектурна будівельна інспекція також планує обмежити перелік підстав для позапланових перевірок.

“Ми хочемо відійти від (позапланових – НВ) перевірок правоохоронними органами і пропонуємо їм звертатися в суд. Якщо є рішення суду, тільки тоді ми виходимо (на будмайданчик для перевірки – НВ) з правоохоронними органами”, – зазначив Кудрявцев.

Також ДАБІ даним законопроектом пропонує зупиняти, а не скасовувати містобудівні умови і обмеження, видані з порушеннями, і при цьому давати час на усунення порушень.

Крім того, відомство планує скасувати виділення землі під інфраструктурні об’єкти та електромережі, і видавати дозволи на такі об’єкти за згодою місцевої влади. За словами Кудрявцева, скасування виділення землі дозволить істотно скоротити час отримання дозвільної документації.

Нагадаємо, Мінрегіон вводить обов’язкове впровадження енергозберігаючих технологій та матеріалів під час будівництва чи реконструкції загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів, завдяки чому мінімум на 20% збільшується строк експлуатації таких будівель.

 

 

 

Back to top button