Україна

В Україні збираються спростити процедуру реєстрації місця проживання

У Верховній Раді підготували законодавчу ініціативу, якої мають намір ввести декларативний принцип реєстрації місця проживання, а також скоротити кількість випадків, коли потрібно підтверджувати місце проживання, повідомив співавтор проекту, заступник голови фракції “Блоку Петра Порошенко” Сергій Березенко, інформує 1NEWS.

“Існує нагальна потреба реформувати чинний механізм обліку населення в Україні. Тому ми разом з Міністерством внутрішніх справ і Міністерством соціальної політики та офісом реформ адмінпослуг пропонуємо змінити цю систему”, – сказав С.Березенко в середу в Києві, презентуючи законопроект.

Нардеп зазначив, що на сьогодні діє складна процедура реєстрації місця проживання й подати документи для цього через Інтернет неможливо. Він назвав цю систему “рудиментом радянського суспільства”.

У зв’язку з цим вже був розроблений і запланований до внесення в парламент законопроект про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні. Крім С.Березенка, під ним вже підписалися народний депутат з фракції “Народного фронту” Антон Геращенко, члени фракції “БПП” Олександр Черненко та Сергій Алексєєв.

Як пояснив С.Березенко, один з важливих аспектів законопроекту – реєстрація дітей, коли за однією заявою вирішуватимуть цілий комплекс питань: проводити державну реєстрацію народження дитини, реєструвати місце її проживання, призначати допомогу при народженні, реєструвати дитину в електронній системі охорони здоров’я, а також проводити низку інших формальних процедур.

“Ми пропонуємо декларативний принцип реєстрації місця проживання. Тобто для реєстрації або зняття з реєстрації подається лише заява-декларація… Скасовується паперовий документообіг, усувається необхідність подавати громадянам довідки про місце проживання або склад сім’ї”, – розповів С.Березенко.

Автори ініціативи планують встановити, що громадяни підтверджуватимут місце проживання лише в окремих випадках, зокрема, це стосуватиметься військовозобов’язаних, боржників.

Крім того, згідно із законопроектом запропоновано закріпити, що факт реєстрації не є підставою набуття або позбавлення особи будь-яких прав на житло.

 

 

 

 

Back to top button