Україна

В Україні запустили систему моніторингу за викидами парникових газів

З 1 січня 2021 року в Україні запрацював механізм моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів. Про це 1News повідомила прес-служба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

У міністерстві зазначили, що це важливо для подальшої співпраці з Європейською комісією та впровадження Україною Європейського зеленого курсу, а також для співробітництва з різними країнами у сфері зміни клімату в рамках Паризької угоди.

«Саме система МЗВ у майбутньому дозволить правдиво оцінити прогрес України у скороченні викидів парникових газів. Вже у 2022 році ми отримаємо перші достовірні та верифіковані дані моніторингу», – повідомив перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Богдан Боруховський на заключній конференції проекту Світового банку «Партнерство задля ринкової готовності».

За його словами, Україна досягла значних результатів у побудові системи МЗВ, функціонування якої є частиною наших зобов’язань за Угодою про асоціацію з ЄС. Це дозволить запровадити торгівлю квотами на викиди парникових газів.

«Запровадження інструментів вуглецевого ціноутворення в України сприятиме скороченню викидів парникових газів, що є стратегічною ціллю державної політики України. Така кліматична політика сприятиме перебудові нашої економіки та запровадить нові стандарти життя», – акцентував Богдан Боруховський.

В Міністерстві зазначили, що нещодавно Світовий банк запустив нову ініціативу «Партнерство задля впровадження ринків», до якого готове долучитися Міндовкілля. Це стане вагомим внеском у впровадження інструментів вуглецевого ціноутворення в Україні.

Довідково: Проект «Партнерство заради ринкової готовності» – глобальна ініціатива групи Світового банку створена для впровадження нових підходів до скорочення викидів парникових газів за допомогою ринкових механізмів і встановлення ціни на вуглець.

Тринадцять країн є донорами ініціативи. Дев’ятнадцять країн-учасниць отримують фінансову та міжнародну технічну допомогу для впровадження інструментів скорочення викидів парникових газів. Україна з 2011 року отримує таку допомогу. В Україні проект «Партнерство заради ринкової готовності» здійснюється з 2016 року.

Його мета – надати сприяння Україні в розробці і впровадженні системи моніторингу, звітності і верифікації викидів парникових газів та надання аналітичної підтримки впровадження системи торгівлі квотами на викиди парниковими газами згідно з Угодою з ЄС.

Back to top button