Україна

В Україні запровадили тимчасове державне регулювання цін на соціальні продукти харчування

Держава відмовилась від регулювання цін на соціальні продукти в липні 2017 року

Кабінет міністрів України запровадив тимчасове державне регулювання цін на соціально значущі продукти харчування.

Необхідність такого рішення уряд обґрунтовує ростом цін на харчі з початку 2021 року, – інформує 1News.

Так, за даними Державної служби статистики, середня ціна на олію з початку року зросла на 48 відсотків (більше 20 гривень), курятину – майже на 27 відсотків (15 гривень), гречку – майже на 24 відсотка (близько дев’яти гривень), цукор – майже на 35 відсотків (більше семи гривень), макарони – 18,4 відсотка (3,7 гривні), масло – більше 12 відсотків (5,5 гривень), яйця – 11,5 відсотка (більше трьох гривень), пшеничне борошно – 15,4 відсотка (майже дві гривні), молоко – більше 9 відсотків (майже 2,5 гривні).

Відтак уряд постановив, що на період дії карантину граничний рівень торговельної надбавки на ці продукти не буде перевищувати 10 відсотків від оптово-відпускної ціни.

Крім того, Кабмін затвердив порядок проведення спеціальних торгів природним газом для виробників соціально значущої продукції.

Ухвалена урядом постанова зобов’язує газодобувні компанії на період карантину реалізувати на біржі 20 відсотків газу, видобутого в Україні.

Стартова ціна повинна відповідати вартості природного газу власного видобутку, а надбавка для постачання й збуту не може перевищувати 24 відсотків.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button