Україна

В Україні запровадять штрафи до 50 000 гривень за публічне заперечення збройної агресії Росії проти України

Два відповідні законопроєкти підтримали на засіданні уряду і тепер їх направлять на розгляд Верховної Ради

Кабінет мінінстрів України ініціював запровадження адміністративної відповідальності політиків за публічне заперечення збройної агресії Росії проти України.

Два відповідні законопроєкти підтримали на засіданні уряду і тепер їх направлять на розгляд Верховної Ради, – інформує 1News.

Одним із законопроєктів пропонується передбачити, що публічне заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, тимчасової окупації українських територій у Донецькій та Луганській областях та спроби легалізувати анексію Криму є протиправним і тягне за собою правові наслідки.

Під публічним запереченням слід розуміти хоча б одне відкрите звернення до більш як однієї особи, зазначається у законопроєкті.

“Таке публічне заперечення здійснюється, здебільшого, але не винятково, шляхом опублікування у пресі, передання по радіо, телебаченню чи з використанням інших засобів масової інформації”, – йдеться у документі.

Іншим законопроєктом за подібні дії передбачається встановити адміністративну відповідальність у вигляді накладення штрафу в розмірі від тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Це від 17 до 34 тисяч гривень.

А за дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, – в розмірі від двох до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У такому разі сума штрафу становитиме від 34 до 51 тисячі гривень.

Автори документу зазначають, що суб’єктами правопорушень є національні та іноземні публічні діячі, особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, політично значущі особи.

Згідно з пояснювальною запискою до законодавчих ініціатив, адміністративну відповідальність запропоновано запровадити з метою запобігання та зменшення кількості випадків суспільно небезпечної чи провокативної поведінки.

Як повідомив на засіданні уряду прем’єр-міністр Денис Шмигаль, ці два законопроєкти стосуються питань національної безпеки України.

“Всі наші та іноземні політики, які розповідають про нібито громадянську війну в Україні, про “неукраїнський” Крим, мають нести за це відповідальність. І це точно не про свободу слова, а про сприяння агресору”, – заявив він.

За словами прем’єра, “навіть на восьмому році війни знаходяться політики, які цього не розуміють”.

“Впевнений, що Верховна Рада підтримає таку ініціативу”, – наголосив Шмигаль.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button