Україна

В Україні “замінували” сотні об’єктів і звинуватили журналістів РС


В Україні замінували сотні об’єктів і звинуватили журналістів РС

Автор повідомлень про “мінування” назвав себе представником “терористичної групи”, що вербує людей для підпалів автомобілів українських військових. Нещодавно журналісти Радіо Свобода випустили розслідування про її діяльність.

Сотні організацій по всій Україні у понеділок, 14 жовтня, отримали листи про нібито замінування. Автор послань згадує трьох журналісток Радіо Свобода, на яких “покладає провину” у підривах, які нібито готуються. Про це йдеться у розслідуванні Радіо Свобода.

Автор повідомлень про “мінування” назвав себе представником “терористичної групи”, за назвою однойменного Telegram-каналу антиукраїнського спрямування, в якому поширюються заклики палити авто українських військових та переслідувати військовослужбовців ТЦК. Радіо Свобода не називає його ім’я та назву “групи” з безпекових та етичних міркувань.

Водночас проєкт Схеми з’ясував, що особа з такими установчими даними, як у відправника листа з погрозами, проживає в тимчасово окупованому Криму та має російський паспорт.

Видання нещодавно опублікувало розслідування авторства Ірини Сисак, Валерії Єгошиної та Юлії Химерик про те, як російські спецслужби вербують українців (зокрема неповнолітніх) за гроші для підпалів автомобілів українських військових, зокрема й працівників Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

У пресслужбі СБУ повідомили Схемам, що випадок із масовою розсилкою повідомлень про фейкові мінування варто розглядати через призму ІПСО (психологічна операція), спрямованої на поширення панічних настроїв серед українців.

На інцидент відреагував президент Радіо Свобода Стівен Капус.

“Ми не можемо пояснити мотивацію цих обурливих погроз. Ми не піддаємося залякуванням і підтримуємо наших журналістів, які продовжуватимуть інформувати українську аудиторію безстрашно та неупереджено”, – заявив він.

Капус також заявив про готовніст усіляко співпрацювати з органами влади в їхніх розслідуваннях.

Нагадаємо, сьогодні Україною прокотилася хвиля масових “мінувань”, зокрема у Києві, Сумах та Львові.

Також сьогодні понад 60 українських закордонних дипломатичних установ отримали анонімні повідомлення про “замінування”.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

fourteen − 1 =

Back to top button