Україна

В Україні закінчується локдаун: що потрібно знати

Опівночі 25 січня закінчується локдаун і Україна повернеться до обмежень “помаранчевої” зони. Це означає, що почнуть працювати непродовольчі магазини, кафе, ресторани, торгово-розважальні центри, але з карантинними обмеженнями. Про це пише 1NEWS, посилаючись на Gazeta.ua.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль запевнив, що подовження локдауну не буде, але адаптивний карантин планують подовжити до 31 березня.

В “помаранчевій” зоні заборонено:

– самовільне залишення місця самоізоляції, обсервації;

– перебування у громадському транспорті та приміщеннях без засобів індивідуального захисту (масок, респіраторів);

– проведення концертів, спортивних, соціальних, релігійних та інших заходів із більш ніж 20 учасниками;

– відвідування спортзалів, які не можуть дотримуватися обмежень — одна людина на 20 кв. м;

– робота всіх закладів розміщення, окрім готелів;

– планові госпіталізації у медзакладах;

– проведення дискотек та робота нічних клубів.

За правилами адаптивного карантину дозволяється робота закладів громадського харчування, якщо заповнюваність становитиме менш як 50% посадкових місць; робота музеїв, бібліотек, фітнес-центрів, якщо кількість відвідувачів не перевищує одну людину на 20 квадратних метрів.

Перевезення в громадському транспорті дозволено у разі заповненості не більш ніж 50% місць для сидіння.

Спортивні заходи, а також матчі ігрових видів спорту професійних клубів відбуватиметься без глядачів, зі щоденним контролем здоров’я учасників.

“Помаранчева” зона карантину дозволяє проведення навчального процесу в загальноосвітніх школах у групах понад 20 осіб. Навчання може тривати, якщо на самоізоляції є близько 50% групи. Міністр освіти та науки Сергій Шкарлет заявив, що учні 9 та 11 класів зможуть повернутися до повноцінного навчання у школах після локдауну.

Дитсадки продовжать працювати в звичному режимі.

Щодо навчання у вузах, то ці питання будуть вирішуватись в залежності від рівня захворюваності в регіоні.

В Україні з 8 січня почався локдаун або “карантин зимових канікул”. Триватиме він до 24 січня включно. Його запровадили саме в цей період і на 16 днів, оскільки так він збігатиметься із завершенням інкубаційного періоду Covid-19 у людей, які заразилися протягом новорічних свят. Прогнози епідеміологів говорять про поступове зростання статистики Covid-19 протягом січня-лютого. Паралельно з цим очікується сезонне підвищення рівня захворюваності на грип.

Back to top button