Україна

В Україні зафіксували максимальний рівень торгівлі нелегальними цигарками за останні 10 років

Втрати держбюджету від несплачених податків тільки в 2021 році оцінюються в 13,2 млрд грн

Згідно Моніторингу нелегальної торгівлі тютюновими виробами в Україні, який проводить Kantar України з 2011 року, в Україні має місце максимальний за останні 10 років рівень торгівлі нелегальною тютюновою продукцією.

Втрати держбюджету від несплачених податків тільки в 2021 році оцінюються в 13,2 млрд грн, – інформує 1NEWS.

За даними Моніторингу, середньорічний загальний рівень нелегальної торгівлі тютюновими виробами в Україні в 2021 році становить 14,4%. Починаючи з літа 2020 року спостерігається постійне зростання рівня нелегальної продукції, який за травневими даними досяг 15,9%.

Продовжує зростати частка нелегальної продукції, яка реалізується через легальні канали торгівлі. В цілому, 67% загальної нелегальної продукції продається в кіосках і магазинах.

Також зростає рівень як підробленої продукції до 5%, так і продукції маркованої для Duty Free або для експорту, яка нелегально продається в Україні – до 7,6%. У той же час рівень контрабанди знизився до 1,7%.

62% продукції маркованої для Duty Free або для експорту, яка нелегально реалізується в Україні, має позначку виробництва на Винниківської тютюнової фабрики. Найбільш поширеними марками цієї групи нелегальної продукції є Compliment (з маркуванням для Duty Free) – 47%, а також Marshall, Marvel, Urta, Jin Ling, загальна частка яких становить 84%.

Серед контрабанди на першому місці стоїть продукція тютюнових фабрик Білорусі – 49%. Найбільш поширеними марками цієї групи є Credo, Fest, Queen, NZ.

62% нелегальної продукції поширюється в семи областях України: Одеській (13%), Харківської (13%), Донецької (10%), Дніпропетровської (8%), Запорізькій (6%), Хмельницькій (6%), Львівській (6% ).

Джерело: ZN.ua

Back to top button