Україна

В Україні зафіксували бум ІТ-сектору за час пандемії коронавірусу

ІТ-сектор став одним з ключових двигунів української економіки і впритул наблизився до традиційних важковаговиків – сільського господарства та металургії

Експорт українських ІТ-послуг у 2020 році виріс на 20,4%, згідно з даними Національного банку України. Це зростання на 853 мільйони доларів США порівняно з минулим роком вперше призвело до того, що загальний річний експорт сектору перевищив позначку в 5 мільярдів доларів США.

Про це йдеться в аналітичній публікації Пітера Дікінсона, редактора Атлантичної ради в Україні, інформує 1NEWS з посиланням на Foreign Ukraine.

Високі показники ІТ-індустрії продемонстровано на тлі загальної тенденції до зниження в інших секторах української економіки. Згідно з останніми оцінками Національного банку, ВВП України знизився на 4,4% у 2020 році після чотирьох років зростання поспіль. Тим часом, загальний експорт товарів й послуг з України впав на 4,6%.

Судячи з цих даних, українська ІТ-галузь становить 8,3% від загального обсягу експорту. Це робить ІТ-сектор одним з ключових двигунів української економіки і наближає його за важливістю до традиційних важковаговиків – сільського господарства та металургії.

Зростання української ІТ-індустрії у 2020 році є останнім етапом дивовижної історії успіху, яка стартувала на рубежі тисячоліть, а згодом набирала темпи протягом останніх 10 років. Менше десяти років тому у 2013 році на ІТ-сектор припадало лише 1,6% українського експорту, але зараз ця частка зросла в 5 разів.

Імунітет ІТ-галузі в Україні від коронакризи не є чимось безпрецедентним. Обсяги експорту інформаційних технологій в Україні з 2014 року неухильно зростають, незважаючи на вкрай нестабільну економічну ситуацію, викликану Революцією гідності та війною на Донбасі. Окремі регіони України знаходяться під російською окупацією протягом останніх 7 років, але ІТ-галузь продовжує стабільно зростати кожного року.

Президент Американської торгівельної палати в Україні Енді Хандер вважає, що багато чого буде залежати від ставлення уряду до ІТ-сектору країни.

«Що допомогло досягти вражаючих результатів у 2020 році? Мінімум бюрократії, кваліфікованість українських ІТ-фахівців і стабільна галузева податкова політика. Життєво важливо забезпечити стійкі і прозорі умови для ІТ-сектора, щоб стимулювати його подальше зростання і розвиток. А саме, це означає запобігання посиленню регулювання. Також важливо гарантувати ІТ-компаніям свободу їх діяльності, бізнес-моделей і форм взаємодії з людським капіталом. ІТ-компанії повинні бути захищені від незаконного втручання в законну комерційну діяльність», – переконаний Енді Хандер.

Хоча відсутність державного втручання загальновизнано життєво важливим атрибутом для подальшого розвитку ІТ-сектору України, також потрібно знайти необхідні людські ресурси для підтримки поточних високих темпів зростання. Багато університетів та спеціалізованих навчальних закладів в останні роки оперативно розширили набір на ІТ-спеціальності, але поки що не можуть задовольнити попит на кваліфікованих фахівців.

Поточні прогнози свідчать, що до 2024 року українські університети будуть щорічно випускати близько 20 000 ІТ-фахівців. Однак ця цифра значно нижче очікуваної потреби галузі в 30-50 тисяч нових фахівців на рік.

Не потрібно докладати значних зусиль, щоб переконати молодих українців зробити кар’єру в ІТ-секторі. В цій галузі зарплати у багато разів вищі, аніж середня зарплата в Україні. А клієнти та замовники ІТ-послуг в Україні, які здебільшого є міжнародними, допомагають захистити українські ІТ-компанії від коливань обмінного курсу та інших небажаних форм внутрішньої економічної нестабільності.

Цей сектор, в якому працює близько 200 000 фахівців, вже є великим роботодавцем, особливо для молодих українців. Такі українські центри ІТ-індустрії, як Київ, Львів, Харків, Одеса і Дніпро, тепер можуть пишатись мобільним класом ІТ-фахівців, який динамічно зростає. Справді, в більшості великих українських міст вже достатньо ІТ-фахівців, щоб впливати на місцеві ринки нерухомості і сприяти розвитку витонченої культури хіпстерських кафе і барів. Ця популярність робить ІТ-галузь більш привабливою для вибору професії.

Французький технічний директор Домінік Піоте вважає, що кадровий резерв і адаптованість української ІТ-індустрії допомогли їй вижити в умовах пандемії коронавірусу за останні 12 місяців. Піотет провів 17 років у Кремнієвій долині, перш ніж приїхати до Києва у 2019 році, щоб обійняти посаду генерального директора флагманського інноваційного парку України UNIT.City. Він каже, що, незважаючи на деякі початкові проблеми, пандемія допомогла українським ІТ-компаніям оцінити переваги своїх дистанційних відносин з клієнтами, що стало передумовою впевненого зростання.

Проте, він попереджає, що Україні як і раніше необхідно збільшити інвестиції в ІТ-компанії, перш ніж галузь зможе наблизитися до свого істинного потенціалу.

«Результати 2020 року є доказом вражаючих технічних талантів в Україні і величезної екосистеми аутсорсингових компаній. Однак для того, щоб максимально використовувати ІТ-галузь для економіки країни, ми повинні побачити зростання продуктових компаній, які є більш капіталомісткими. Це як і раніше один з компонентів, якого не вистачає зараз в українському ІТ-секторі», – вважає Домінік Піоте.

Диверсифікація, яка стала похідною від акцентування на аутсорсингу, вже давно є предметом обговорення серед ІТ-фахівців. Останнім часом, Україна заробила репутацію одного з провідних світових центрів ІТ-аутсорсингу, але країні пора просуватись вгору в технологічному продуктовому ланцюжку.

Цей прогрес буде залежати від низки факторів, зокрема інвестицій, рівня державного регулювання і достатньої кількості кваліфікованих молодих фахівців. Незважаючи на ці проблеми, поточні перспективи залишаються вельми сприятливими: ІТ-галузь демонструє відмінні результати, оскільки Україна прагне до відновлення економіки після пандемії.

Back to top button