Україна

В Україні з’явиться інститут авторизованого економічного оператора

У комітеті Верховної Ради з питань податкової та митної політики підтримали та рекомендували парламенту прийняти законопроект щодо запровадження інституту авторизованого економічного оператора, інформує 1NEWS з посиланням на прес-службу Мінфіну.

“Комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики на своєму засіданні підтримав та рекомендував Верховній Раді прийняти за основу законопроект про внесення змін до Митного кодексу України щодо деяких питань виконання Глави 5 Розділу IV Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони. Мета законопроекту – запровадити в Україні інститут авторизованого економічного оператора (АЕО) аналогічного тому, що функціонує в ЄС”, – йдеться в повідомленні.

Крім того, значна частина положень законопроекту стосується зміни існуючих на сьогодні процедур декларування товарів. Зокрема, законопроект передбачає запровадження короткої ввізної декларації, яка застосовується в ЄС.

«Концепція авторизованого економічного оператора є провідною світовою практикою у міжнародній торгівлі, що дозволить наблизити українське законодавство до стандартів ЄС, зменшить бар’єри для міжнародної торгівлі та підвищить конкурентоспроможність українських експортерів. Це дозволить українським компаніям, які займаються зовнішньоекономічною діяльністю, стати частиною всесвітньої торговельної мережі», – сказав заступник міністра фінансів Сергій Верланов.

Законопроект визначає коло суб’єктів, які можуть отримати статус АЕО. Це можуть бути підприємства, які виконують будь-яку роль в міжнародному ланцюгу постачання товарів (виробники, експортери, імпортери, митні представники, перевізники, експедитори, утримувачі митних складів).

 

 

 

 

 

Back to top button