Україна

В Україні з’являться 15 нових телерадіомовників

За підсумками конкурсів, проведених 2021 року, в інформаційному просторі України мовитимуть 15 нових телерадіоорганізацій, повідомляє 1news з посиланням на пресслужбу регулятора.

Про це повідомив заступник голови Нацради з питань телебачення і радіомовлення Олег Черниш.

«У 2021 році було визначено переможців у трьох конкурсах на радіомовлення й одному конкурсі на цифрове телебачення, за результатами яких у телерадіоінформаційному просторі країни з’явилося 15 нових мовників. Також регулятор цьогоріч оголосив ще три конкурси на телевізійне цифрове і радіомовлення, які розглядатимуться вже наступного року», – сказав Черниш.

Він нагадав, що після тривалої перерви через запроваджений карантин Нацрада у липні 2021 року отримала можливість знову проводити конкурси, які були вкрай необхідними з кількох причин. Перша з них – завершення переходу від аналогового до цифрового телевізійного мовлення, коли потрібно було забезпечити, щоб телекомпанії, котрі мають ліцензії на аналогове цифрове мовлення, не зникли, а продовжували свою діяльність уже в цифровому форматі. Також треба було розбудовувати радіомережі суспільного мовника і допомогти місцевим компаніям перейти від проводового до ефірного мовлення. Розбудовувати свої мережі на конкурсах мали змогу й інші комерційні мовники.

Черниш уточнив, що у 2021 році для розвитку радіомовлення були проведені три конкурси з використанням 186 частот FM-діапазону і однієї частоти УКХ-діапазону. На перший конкурс було виставлено 55 частотних присвоєнь для розвитку загальнонаціональних мереж, його переможцем став суспільний мовник. На другий конкурс було запропоновано 109 частотних присвоєнь для розвитку радіомовлення усіх територіальних категорій. Третій конкурс був тільки для розвитку місцевого мовлення. Було визначено переможців на 155 частотних присвоєннях.

За результатами трьох конкурсів 84 частоти отримала Національна суспільна телерадіокомпанія України (НСТУ), зокрема радіопрограми «Українське радіо», «Радіо «Промінь» і «Радіо «Культура». 16 частот отримали 5 загальнонаціональних мовників, 7 частот FM-діапазону і одну УКХ-частоту отримали 4 регіональні компанії. 29 частот додатково отримали 15 місцевих компаній, і 10 частот отримали 9 нових компаній.

За словами Черниша, внаслідок конкурсів деякі компанії змогли перейти до 24-годинного обсягу мовлення. Так, компанія «Шансон» у Кропивницькому, НСТУ в Немирові, Турці, Баришеві і Кременчуці почали мовити цілодобово.

Конкурс на цифрове ефірне мовлення, підсумки якого підбили наприкінці жовтня, пропонував частоти у 43 населених пунктах 17 областей України. Він дав змогу визначити 37 переможців, серед яких 18 телерадіоорганізацій, що здійснюють аналогове мовлення, 9 регіональних і 4 місцеві телерадіоорганізації, 6 нових місцевих телерадіоорганізацій.

Черниш нагадав, що на початку грудня було оголошено про ще два конкурси Національної ради: на цифрове місцеве мовлення у 25 населених пунктах 13 областей та 2 синхронні мережі в 9 населених пунктах Львівської області, а також на 57 вільних регіональних каналів мовлення багатоканальної телемережі МХ-5 ТОВ «Зеонбуд». Прийом заяв і визначення переможців відбудуться наступного року.

Ще один конкурс на радіомовлення Національна рада оголосила 22 грудня. Він пропонує 19 вільних FM-частот в 11 областях.

 

 

 

 

 

Back to top button