Україна

В Україні з’явиться 1000 приватних виконавців

Міністерство юстиції України спільно з партнерами з ЄС (проект ЄС “Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні”) проведуть рекламну кампанію для популяризації професії приватних виконавців і якнайшвидшої появи конкуренції державним виконавцям, повідомив міністр юстиції Павло Петренко, інформує 1NEWS з посиланням на Інтерфакс-Україна.

 

“Прийняли рішення робити рекламну кампанію – запрошувати юристів, оскільки виявилося, що вони більш консервативно придивляються до цієї професії… Я б дуже хотів, щоб у наступному році з’явилося 1000 приватних виконавців, тоді вони б склали серйозну конкуренцію державним виконавцям”, – сказав він в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”.

П.Петренко повідомив, що згідно з попереднім планом передбачалося, що вже до кінця поточного року на ринку з’являться понад 200 активних приватних виконавців порівняно з близько 4000 державних, однак наразі їх майже вдвічі менше.

“Це добра воля претендентів йти на іспити, тому наразі маємо трохи більше 115-120 приватних виконавців, які успішно склали іспити і отримали доступ до професії”, – констатував міністр.

Він уточнив, що Мін’юст розпочав набір на цю професію з початку цього року, і на навчання та проходження стажування заявилися понад 1,1 тис. осіб: юристи, адвокати, арбітражні управляючі, особи, які раніше працювали в системі державної виконавчої служби.

“Якщо дивитися за географією, то у кожній області вже є більше або менше приватних виконавців. У містах-мільйонниках їх більше, що логічно, оскільки вони мають більше можливостей для отримання роботи і виконання судових рішень”, – описав поточну ситуацію на ринку П .Петренко.

На його думку, зараз оцінювати ефективність приватних виконавців ще рано, тому що фактично вони почали виконувати судові рішення з вересня.

Водночас міністр повідомив про аналіз роботи приватних виконавців у Львові, що показав: швидкість виконання судового рішення в середньому становить до двох тижнів – у кілька разів швидше, ніж працюють державні виконавці.

“Якби з’явилося хоча б 1000-1200 приватних виконавців, це б сформувало відповідний конкурентний ринок по всій країні. Я розраховую, що перші приватні виконавці, які ризикнули і почнуть зараз показувати результат, стануть прикладом для інших і продемонструють, що в цю професію приходити вигідно”, – сказав глава Мін’юсту.

 

Back to top button