Україна

В Україні з 10 грудня стали платними одноразові пластикові пакети

У магазинах, супермаркетах, аптеках, закладах харчування та сфері надання послуг буде заборонено безоплатне розповсюдження пластикових пакетів

З 10 грудня в Україні буде заборонено безкоштовне розповсюдження пластикових пакетів.

Про це повідомляє 1News.

В цей день набирає чинності закон №1489-IX “Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України” та починає діяти перший етап обмежень.

У магазинах, супермаркетах, аптеках, закладах харчування та сфері надання послуг буде заборонено безоплатне розповсюдження пластикових пакетів.

Окрім біорозкладних пакетів, а також надтонких пластикових пакетів, що є первинною упаковкою для свіжої риби, м’яса і продуктів із них, сипучих продуктів та льоду.

До порушників цієї вимоги застосовуватимуться адміністративно-господарські санкції.

Порушники сплачуватимуть штрафи 1700 до 3400 гривень. За повторне порушення сума становитиме від 3400 до 8500 гривень. Штраф сплачується відповідним підприємством протягом 15 днів із дня отримання копії постанови.

Постанова Кабінету Міністрів “Про встановлення мінімальних роздрібних цін на пластикові пакети” встановила ціни пакетів:

  • без ручок та бічних складок – 2 грн.
  • без ручок із бічними складками – 2,5 грн.
  • з ручками без бічних складок – 2,5 грн.
  • з ручками та бічними складками – 3 грн.

Зазначається, що наступним кроком для України має стати обмеження обігу та виробництва пластикової продукції одноразового використання.

Як повідомлялося, у червні 2021 року Верховна Рада ухвалила закон про обмеження обігу пластикових пакетів на території України, яким надала уряду повноваження встановлювати мінімальні роздрібні ціни на них.

Згідно із законом, вимога про платність пакетів не поширюється на пластикові пакети, що розкладаються, і надтонкі, що призначаються для первинного пакування риби, м’яса, сипучих продуктів і льоду й використовувані до 1 січня 2023 року.

Джерело: Міністерство екології України

Back to top button