Україна

В Україні з 1-го січня підвищать зарплати вчителям

Кабінет міністрів встановив розмір підвищень посадових окладів працівникам у державних і комунальних установах та закладах освіти з 1 січня 2022 року. Відповідну постанову уряду опубліковано на сайті Кабміну, пише 1news, посилаючись на 112ua.

Так, згідно з постановою, на 10% посадовий оклад підвищать:

  • педагогічним працівникам, діяльність яких безпосередньо пов’язана з освітнім процесом, в закладах спеціалізованої освіти;
  • педагогічним працівникам у гімназіях, ліцеях, колегіумах, гімназіях-інтернатах, ліцеях-інтернатах, колегіумах-інтернатах;
  • педагогічним працівникам у вищих професійно-технічних училищах;
  • педагогічним працівникам у закладах освіти інтернатного типу.

Водночас на 20% підвищуються оклади педагогічним працівникам у закладах дошкільної освіти компенсуючого типу, на 25% – у спеціальних закладах загальної середньої освіти (спеціальних школах, навчально-реабілітаційних центрах), а на 30% – у спеціалізованих будинках дитини, дитячих будинках.

Водночас варто зазначити, що в переліку педагогів, яким підвищується оклад, відсутні вчителі закладів загальної середньої освіти, яких більшість в Україні.

Однак уряд встановив доплати за класне керівництво:

  • вчителям у 1-4-х та підготовчих класах у закладах загальної середньої освіти – 20% від окладу,
  • вчителям у 5-11-х (12) класах у закладах загальної середньої освіти – 25%,
  • викладачам у закладах професійної (професійно-технічної) освіти – 20%.

Постановою також визначено розмір доплати за перевірку навчальних робіт.

Зазначимо, що постановою уряду зупиняється на рік чинність постанови уряду Володимира Гройсмана від 10 липня 2019 року № 822, за якою з 1 січня 2022 року мінімальний рівень посадового окладу педагогів має бути не меншим ніж 3,5 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (з 1 січня прожитковий мінімум – 2 481 гривня).

Нагадаємо, в держбюджеті-2022 передбачено кошти на збільшення оплати праці медиків. У головному кошторисі країни впроваджується показник мінімальної зарплати: 13,5 тис. грн – середнім медичним працівникам, 20 тис. грн – лікарям.

Back to top button