Україна

В Україні виявили небезпечні мутації британського штаму коронавірусу

Модифікований "британець" відрізняється від попередника, вперше виявленого у Лондоні в грудні 2020 року, критичними змінами у ділянках вірусу, що відповідають за швидкість розмноження вірусу у клітині та реактивність імунної системи людини

У зразках, відібраних у 17 хворих на COVID-19 з Івано-Франківська та двох – з Києва, виявлено нові мутації британського варіанта коронавірусу.

Про це повідомив Інститут молекулярної біології і генетики (ІМБГ) Національної академії наук України, – інформує 1NEWS.

“Модифікований “британець” відрізняється від попередника, вперше виявленого у Лондоні в грудні 2020 року, критичними змінами у ділянках вірусу, що відповідають за швидкість розмноження вірусу у клітині та реактивність імунної системи людини”, – зазначається в Інституті.

Досліджені зразки при цьому було відібрано на Прикарпатті, коли в регіоні почався різкий спалах захворювання, додають дослідники.

Також вчені припускають, що, вочевидь, саме “комбінація модифікованих штамів “британця” спричинила нинішню хвилю епідемії і є поясненням все частішого виявлення випадків повторного інфікування людей”. При цьому у ІМБГ зазначають, що лікарі зараз фіксують важче протікання COVID-19 у хворих.

“Можна говорити про дуже небезпечну тенденцію заміни попередніх штамів коронавірусу, які циркулювали в Україні восени-взимку і якими українці вже перехворіли, на нові, мутовані штами “британця”, – підкреслює директор ІМБГ академік Михайло Тукало.

В Інституті запевнили, що отримані дані вже були зареєстровані в міжнародній базі GISAID. Також, згідно з повідомленням, минулого тижня про результати досліджень було поінформовано Раду національної безпеки і оборони (РНБО) України і делегацію Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), яка відвідала ІМБГ.

“Представники ВООЗ погодилися з висновками науковців ІМБГ щодо нової хвилі захворюваності, яка спричинена новим для України штамом коронавірусу та характеризується більш важкими клінічними проявами”, – зазначають в Інституті.

Також у ВООЗ застерегли про появу інших, ще небезпечніших штамів, які почали фіксувати в сусідніх країнах Європи.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button