Україна

В Україні викрито хакера, який завдав $2 млн збитків компанії США


В Україні викрито хакера, який завдав $2 млн збитків компанії США

Під час обшуків вилучено комп’ютерну техніку, банківські та сім-картки, електронні носії інформації, інші докази протиправної діяльності.

Українські правоохоронці спільно з колегами з Європолу викрили хакера, який за два роки вивів у американської компанії на підконтрольні йому електронні гаманці майже $2 млн у криптовалюті. Про це 12 січня повідомляє Офіс генпрокурора.

За даними слідства, житель Миколаєва інфікував сервери провідної американської компанії вірусом-майнером. Починаючи з 2021 року,він за допомогою власноруч розробленого програмного забезпечення автоматичного підбору паролів – так званого брутфорсу, “зламав” 1,5 тис. облікових записів дочірньої компанії. Використовуючи скомпрометовані акаунти, хакер отримав доступ до управління сервісом.

Надалі він створив комп’ютерний вірус-майнер для видобутку криптовалюти, яким таємно інфікував серверне обладнання компанії. Для забезпечення роботи шкідливого програмного забезпечення чоловік створив понад мільйон віртуальних комп’ютерів.Більш ніж 2 роки такої діяльності він вивів на підконтрольні електронні гаманці майже $2 млн у криптовалюті.

Правоохоронці провели санкціоновані обшуки в приміщеннях на території Миколаєва. Вилучено комп’ютерну техніку, банківські та сім-картки, електронні носії інформації, інші докази протиправної діяльності.

За даними Офісу генпрокурора, у Нідерландах Європолом було створено спеціальну робочу групу та VCP – віртуальний командний пункт для невідкладного аналізу інформації, отриманої під час проведення слідчих дій на території України. Європол надав допомогу в блокуванні електронних гаманців хакера з наявними на них активами.

Тривають слідчі дії для встановлення можливих спільників фігуранта.

Нагадаємо, у 2023-му хакери вкрали криптовалюту на два млрд доларів.

Також повыдомлялося, що українські хакери виклали у мережу дані 24 млн клієнтів російського банку.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button