Україна

В Україні вводиться Єдиний список товарів військового призначення за стандартами ЄС

З 19 жовтня в Україні набуде чинності Єдиний список товарів подвійного використання (військового призначення), введений з метою узгодження національного законодавства з нормами та стандартами Європейського Союзу, інформує 1NEWS.

Попередження про набуття з 19 жовтня чинності постанови Кабінету міністрів від 11.01.2018 №1 “Про внесення змін до Порядку здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів подвійного використання” розміщене на сайті Державної служби експортного контролю України (ДСЕКУ).

“Постановою Кабінету міністрів України від 11.01.2018 №1 доповнюється Порядок здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів подвійного використання Єдиним списком товарів подвійного використання, а списки, наведені у додатках 1-5 до Порядку, виключаються. Зазначена постанова набирає чинності 19.10.2018. До набрання нею чинності списки товарів подвійного використання, наведені у додатках 1-5 до Порядку, залишаються чинними”, – роз’яснили зміни в ДСЕКУ.

Таким чином, з 19 жовтня 2018 року реєстрація суб’єктів здійснення міжнародних передач товарів відповідно до прийнятого Єдиного списку товарів подвійного використання, буде здійснюватися згідно із заявами, які будуть подаватися до Держекспортконтролю.

Як нагадали у відомстві, відповідно до статті 12 Закону України “Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання”, суб’єкти господарювання України, які мають намір здійснювати міжнародні передачі товарів, у тому числі проводити посередницьку (брокерську) діяльність, пов’язану з міжнародними передачами товарів військового призначення, попередньо реєструються як суб’єкти здійснення міжнародних передач товарів центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного експортного контролю.

За результатами попередньої експертизи у галузі державного експортного контролю Держекспортконтроль ідентифікує товари, визначає умови здійснення їх міжнародних передач, реєструє суб’єктів та видає відповідні посвідчення про реєстрацію разом із роз’ясненнями про умови здійснення міжнародних передач ідентифікованих товарів.

Проведення основної експертизи, за підсумками якої суб’єкт отримує відповідний дозвіл, висновок чи міжнародний імпортний сертифікат, які містять змінені нормативними актами найменування та опис товарів, здійснюється після внесення відповідних змін до наданого суб’єкту роз’яснення або оформлення нового роз’яснення та його отримання суб’єктом.

Передбачається, що впровадження в національне законодавство Єдиного списку товарів подвійного використання, створеного на підставі Єдиного списку товарів подвійного використання Європейського Союзу, та подальше узгодження процедур і правил державного експортного контролю України з відповідними нормами і стандартами ЄС дозволить покращити позиції України на світовому ринку та усунути бар’єри для українського експорту товарів подвійного використання на внутрішній ринок Євросоюзу.

 

 

Back to top button