Україна

В Україні вперше ув’язнили за напад із мотивів гомофобії

Враховуючи деталі нападу та попередню судимість зловмисника з невідбутим покаранням, його засудили до позбавлення волі строком на 4 роки та 1 місяць

Галицький районний суд у Львові позбавив волі на більш ніж чотири роки одного з учасників нападу на двох чоловіків.

Ухвалене рішення стало першим випадком в Україні, коли тюремний строк призначили за злочин, вчинений з мотивів гомофобії, – інформує 1News.

Враховуючи деталі нападу та попередню судимість зловмисника з невідбутим покаранням, його засудили до позбавлення волі строком на 4 роки та 1 місяць.

У липні 2021 року в центрі Львова група з чотирьох молодиків напала на поета Сергія Савіна та музиканта Максима Вербу, бо ті здалися їм схожими на геїв. Чоловіків побили, забрали у них гаманець та телефон. Згідно з судово-медичною експертизою, постраждалі отримали хімічні опіки обличчя та легкі травми.

Нападників було четверо. Одного з них раніше засудили до умовного терміну на чотири роки. Попереду розгляд справ ще двох нападників, наразі вони перебувають під вартою.

За словами адвокатки потерпілих Оксани Гузь, якби у засудженого нападника не було непогашеної судимості за попередньо скоєні злочини, суд також призначив би йому умовне покарання.

“Говорити про те, що реальний термін винесли тому, що особа скоїла гомофобний злочин, я би не стала. Втім, все ж це маленька перемога, адже в обвинувальному акті та вироку зазначений гомофобний мотив, попри те, що злочин кваліфікували за статтею про хуліганство. Це показує суспільству, що такі злочини вчиняються і за них виносять вироки”, – сказала вона.

Адвокатка наголошує, що недосконалість законодавства призводить до того, що “значна частина злочинів на ґрунті ненависті залишається в тіні”, бо їх кваліфікують за статтями про нанесення тілесних ушкоджень, хуліганство.

Наразі єдина норма, на яку можуть послатись постраждалі від злочинів із мотивів нетерпимості до ЛГБТ – стаття 161 Кримінального кодексу (порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

Водночас, за даними правозахисного центру ЛГБТ-спільноти “Наш світ” від липня 2021 року, в Україні поки немає жодного обвинувачення за цією статтею.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button