Україна

В Україні водіїв елетросамокатів почали судити за порушення ПДР


В Україні водіїв елетросамокатів почали судити за порушення ПДР

Винуватців аварій карають штрафами або позбавленням волі до двох років з умовним терміном.


В Україні почали судити самокатників за порушення правил дорожнього руху.  Про це повідомляє Опендатабот в середу, 30 серпня.
 
Навесні 2023 року кермувальників електросамокатів прирівняли до водіїв. Їм заборонено їздити пішохідними доріжками та тротуарами.
 
За даними Опендатаботу, з 2018 року кількість справ проти самокатників сягнула 80. 
 
“За останні чотири роки мінімум четверо кермувальників електросамокатів були притягнуті до карної відповідальності за порушення чинних на транспорті правил. В усіх випадках винуватців аварій покарали штрафами або позбавленням волі до двох років з умовним терміном”, – йдеться в повідомленні.
 
Найчастіше самокатників карають за травмування пішоходів. У квітні 2022 року вінничанин на орендованому самокаті збив жінку, яка переходила велосипедну доріжку і тротуар. За тілесні ушкодження середньої тяжкості винуватцю присудили один рік умовно, відшкодування лікування потерпілої (близько 108 тисяч гривень) та штраф за моральну шкоду (50 тисяч гривень).
 
Проте здебільшого самокатників притягують до адміністративної відповідальності. За порушення ПДР та пошкодження транспортних засобів або іншого майна вони виплачують штраф у розмірі 850 гривень.
 
Не рідкість, коли ДТП спричиняють неповнолітні самокатники. У квітні 2023 року суд визнав винною неповнолітню киянку, яка на орендованому самокаті разом зі своєю подругою здійснила наїзд на автомобіль BMW, що стояв на пішохідному переході. Через те, що кодексом про адмінправопорушення не дозволяється штрафувати підлітків, суддя обмежилася попередженням.
 
Нагадаємо, з 1 вересня у Парижі заборонять прокат електросамокатів. Таким чином місто стане першою європейською столицею, яка заборонить прокат електросамокатів. 

У Польщі п’яний українець на самокаті влаштував ДТП

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button