Україна

В Україні винайшли новий спосіб блокування заборонених російських сайтів

Нацкомісія з питань зв’язку та інформатизації схвалила проект постанови Кабінету міністрів щодо блокування заборонених російських сайтів, інформує 1NEWS з посиланням на Liga.net.

Доопрацьований документ, який регламентує, яким чином будуть блокуватися підсанкційні сервіси, з’явився недавно, в процесі його узгодження між держорганами.

В узгодженому з НКРЗІ проекті зазначено, що оператори повинні здійснювати блокування сайтів за доменними іменами і відповідними їм IP-адресами.

“З одного боку, це найпростіша форма блокування. Для цього операторам не знадобиться купувати дороге обладнання. З іншого – вона дуже кострубата. Адже, заблокувавши IP, можна закрити доступ відразу до декількох ресурсів, які знаходяться за однією і тією ж адресою”, – зазначає видання.

Держспецзв’язку також визначилося з тим, як моніторити виконання операторами блокування.

У проекті постанови сказано, що відомство має купити спеціальну апаратуру, яка буде стежити за тим, як провайдери блокують сайти.

Але, згідно з проектом, на це буде виділено всього 3,5 млн грн.

Держспецзв’язку та СБУ повинні встановити спецзасоби на мережах, які мають з’єднання з мережами інших держав.

Хоча з постанови не ясно, на які саме мережі буде встановлено таке обладнання і чи вистачить зазначеної суми на його закупівлю.

При цьому, учасники ринку вважають, що сума, яка буде необхідна, щоб моніторити навіть 15 операторів, може становити кілька сотень мільйонів гривень.

Коли минулого року наказ набув чинності, деякі провайдери були готові піти на більш жорсткі заходи – встановити на свої мережі DPI (Deep Packet Inspection – обладнання, яке використовується провайдерами для детальної фільтрації трафіку).

Такий захід значно ускладнив б роботу сервісів і додатків VPN, якими зараз користуються українці, що віддають перевагу ВКонтакте і Одноклассникам (згідно з дослідженням Factum Group, відразу три російських сайту – ВКонтакте, Однокласники і Яндекс – потрапили в рейтинг найпопулярніших серед українців веб- сайтів).

Нагадаємо, США звинуватили Росію в організації атаки вірусу NotPetya, який заразив урядові і приватні комп’ютери в Україні перш ніж поширитися по всьому світу.

 

 

 

One Comment

  1. А никто Вас, дубоголовые, не учил, что запретный плод сладок? И что всеми способами люди будут искать альтернативную информацию. Мозги можете промывать бабушкам, да и те уже поняли, что вы – кровавая власть дегенератов!!!

Back to top button