Україна

В Україні відзначають Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту


В Україні відзначають Міжнародний день пам яті жертв Голокосту

27 січня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті Аушвіц-Біркенау неподалік польського населеного пункту Освенцим.

Сьогодні, 27 січня, в Україні, як і у всьому світі, відзначають Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Цей День проголошено резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року, Україна на державному рівні почала відзначати його у 2012 році.

27 січня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті Аушвіц-Біркенау неподалік польського населеного пункту Освенцим.

Голокост у перекладі з давньогрецької перекладається як “всеспалення”. Найчастіше цим словом називають переслідування та знищення євреїв нацистською Німеччиною у 1933-1945 роках, але у більш широкому сенсі, Голокост – це систематичне гоніння та знищення людей за ознакою їхньої расової, етнічної, національної приналежності, сексуальної орієнтації чи генетичного типу.

Під час Голокосту було вбито до 6 мільйонів євреїв, з них від 2,2 до 2,5 мільйонів на території колишнього Радянського Союзу, переважно в Україні. Вважається, що найбільшим було гетто у Львові, а одними з наймасштабніших і найвідоміших були розстріли у Бабиному Яру у Києві. Але знищення євреїв України були систематичними та повсюдними, гетто були не лише у нинішніх обласних центрах, а навіть у невеликих містечках, як і масові розстріли євреїв.

Нагадаємо, навесні війська РФ обстріляли Бабин Яр у Києві.

Бабин Яр: СБУ опублікувала спогади очевидця


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button