Україна

В Україні відновлюється проведення конкурсів на посади державної служби

Верховна Рада України ухвалила відповідний закон

ВР схвалила в другому читанні та в цілому законопроект, яким відновлюється проведення конкурсів на посади держслужби, які були призупиненні через пандемію коронавірусу.

Про це інформує 1NEWS.

Законопроект передбачає: відновити конкурси на посади держслужби; унеможливити звільнення держслужбовців категорії “А” за політично вмотивованими рішеннями; виключити необхідність повторно проходити держслужбовцями, які виграють конкурс, спецперевірки у разі їх подальшого призначення (без розриву діяльності) на цю саму або іншу посаду держслужби, а також на посаду в органах місцевого самоврядування.

Водночас у законопроекті до другого читання з’явилася контроверсійна норма, яку, як зауважуються окремі політики, прописали там спеціально для т.в.о міністра енергетики Юрія Вітренка. Мова йде про доповнення ст. 9 Закону України “Про Кабінету Міністрів України”, згідно з якою “одна і та ж кандидатура на посаду члена Кабінету міністрів України не може бути подана більше трьох разів протягом року, а також тричі поспіль протягом поточного скликання Верховної Ради України”.

Норма була піддана критиці з боку експертів Головного експертного управління ВР. На їхню думку з тексту запропонованого положення не зрозуміло:

1) коли буде починатися відлік річного терміну: з 1 січня календарного року чи з дня першого відхилення парламентом запропонованої кандидатури;

2) чи стосуються нові обмеження однієї і тієї ж вакантної посади члена Кабінету Міністрів України, чи особу, кандидатуру якої відхилено парламентом, не можна пропонувати на будь-яку іншу вакантну посаду члена Кабінету Міністрів України;

3) чи стосуються зазначені обмеження одного і того ж складу Кабінету Міністрів України (однієї і тієї ж коаліції депутатських фракцій у Верховної Ради України, одного і того ж Прем’єр-міністра України), чи зазначена кандидатура не може пропонуватися також і до іншого складу Уряду (іншою коаліцією депутатських фракцій у Верховної Ради України, іншим Прем’єр-міністром України), якщо її протягом року було тричі відхилено парламентом.

Водночас в ухваленому документі запроваджується заборона покладання обов’язків міністра на особу, кандидатура якої на посаду відповідного міністра була відхилена Верховною Радою поточного скликання.

Джерело: УНН

Back to top button