Україна

В Україні стрімко зменшується кількість страхових компаній

За останні 11 місяців страховиків стало на 24 компанії менше, повідомляє 1NEWS з посиланням на пресслужбу НБУ у Фейсбуці .

У 2021 році в Україні продовжується тренд на скорочення кількості страховиків, насамперед – через добровільну відмову від ліцензій та вихід з ринку за власною ініціативою.

“Пандемія CОVID-19 вплинула на страховий ринок, проте помірно. У 2020 році продовжилася тенденція до зростання показників страхових премій – приріст становив 12%. Також у 2020 році зросли й виплати страхових відшкодувань – на 9%. Крім цього, торік та у 2021 році продовжувався тренд на скорочення кількості страховиків. Насамперед – через добровільну відмову від ліцензій та вихід з ринку за власною ініціативу. За останні 11 місяців кількість страховиків скоротилася на 24 компанії “, – йдеться у повідомленні.

При цьому, додали в пресслужбі, декілька страховиків пішли з ринку добровільно після того, як Національний банк склав акти про порушення вимог законодавства.

У Нацбанку зазначили, що минулого та на початку цього року фінансовий стан низки страховиків продовжував погіршуватися. У березні регулятор склав 46 актів про порушення страховиками нормативів і сім актів – через неподання компаніями звітності.

До низки компаній було застосовано заходи впливу. 20 компаній Нацбанк зобов’язав усунути порушення. Ще 17 компаніям тимчасово зупинив ліцензії, з них семи – за неподання звітності, 10 – за порушення нормативів.

Під час зустрічі фахівці Національного банку також розповіли про роботу над класифікацією бізнес-моделей страховиків, яку було розпочато у 2021 році. Регулятор уже розіслав запити страховим компаніям та попросив упродовж місяця надати інформацію про свої бізнес-моделі (хто клієнт, хто клієнт, які продукти пропонує компанія, які канали продажу використовує).

Деякі компанії вже подали інформацію, і в НБУ роблять попередній висновок про те, що бізнес-моделі страхових компаній змінюються з року в рік. Так, близько 20 компаній у 2020 році порівгяно з 2019-им мали суттєві зміни в структурі видів страхування, категорій клієнтів, видів діяльності.

 

 

 

 

Back to top button