Україна

В Україні стартує перший етап сертифікації вчителів

В Україні у суботу, 27 лютого, стартує перший етап сертифікації вчителів молодших класів, у ньому візьмуть участь близько двох тисяч педагогічних працівників. Про це повідомляє Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО), передає 1NEWS, посилаючись на Укрінформ.

“1755 учителів із 1234 закладів освіти проходитимуть 27 лютого незалежне тестування”, — йдеться в повідомленні.

Як зазначається, тестування розпочнеться об 11:00, а допуск учасників до пунктів здійснюватиметься з 10:15 до 10:50. Учасники сертифікації мають пред’явити паспорт або інший документ, що посвідчує особу, та лист-виклик, який потрібно самостійно роздрукувати.

Тестування фахових знань та умінь учителів початкових класів триватиме 180 хвилин. Тест складатиметься зі 100 завдань, і максимальна кількість балів, яку можна набрати, – 100.

В УЦОЯО нагадали, що в аудиторії пункту тестування інструктори мають видати кожному Картку учасника сертифікації, і відповідальний за пункт тестування зробить у ній позначку про проходження незалежного тестування.

Після завершення роботи над тестом учасники сертифікації мають здати старшим інструкторам бланки з відповідями. Їх одразу буде вкладено до пакета для відправлення матеріалів.

Як повідомляв Укрінформ, перша пілотна сертифікація вчителів початкових класів відбулася у 2019 році, її успішно пройшли 705 педагогів із 857 зареєстрованих.

Сертифікація складається з трьох етапів, що відбуваються послідовно: незалежного тестування учасників сертифікації; самооцінювання учасниками сертифікації власної педагогічної майстерності; вивчення практичного досвіду роботи учасників сертифікації.

Успішне проходження сертифікації дозволяє вчителям отримувати надбавку у 20% до зарплати протягом терміну дії сертифікату – трьох років.

Сертифікат може зараховуватись як проходження чергової (позачергової) атестації.

Пілотний проєкт з добровільної сертифікації триватиме до 2021 року. Надалі передбачається, що сертифікація замінить обов’язкову атестацію педпрацівників.

Back to top button