Україна

В Україні прокоментували заяву Шойгу про хімічну зброю на Донбасі

В українському міноборони попередили, що подібні заяви з Москви "на найвищому військово-політичному рівні" можуть свідчити про підготовку Кремлем провокації на Донбасі

Міністерство оборони України заперечило заяву міністра оборони Росії Сергія Шойгу про те, що на Донбас нібито привезли хімічну зброю та готують провокацію.

Про це розповідає 1News.

Крім того, там заперечили, що в Україні перебувають представники американських приватних військових компаній, про що також казав Шойгу.

Натомість в українському міноборони попередили, що подібні заяви з Москви “на найвищому військово-політичному рівні” можуть свідчити про підготовку Кремлем провокації на Донбасі.

“В Україні немає жодних приватних військових компаній, зокрема іноземних. Окрім тих, які на тимчасово окупованих територіях України використовує Російська Федерація”, – йдеться у повідомленні міністерства.

Твердження Шойгу про нібито “доставку резервів невстановленого хімічного компонента для здійснення провокацій у містах Авдіївка і Лиман” також не відповідає дійсності, повідомили в Києві.

“Єдина загроза миру і безпеці українських громадян і територіям іде від російських окупаційних військ, що порушують режим припинення вогню, вбивають українських громадян та блокують роботу міжнародної місії (СММ ОБСЄ. – Ред.)”, – зазначають в українському міноборони.

У міністерстві вважають, що заяви російського міністра є частиною “інформаційних операцій” Росії. У минулому, як заявляють у Києві, Москва вже вдавалась до поширення фейкових новин, зокрема щодо “так званих синіх бочок з отруйною речовиною в Красногорівці”.

Водночас  в українському міноборони кажуть, що в даному випадку до заяв Росії потрібно ставитися “як до підготовки конкретної провокації”, адже її озвучили на найвищому рівні.

Раніше в українському МЗС вже відреагували на заяву російського міністра, назвавши її “інсинуаціями в бік України” та “черговим прикладом масованої російської дезінформації”.

Речник МЗС закликав російське керівництво “припинити ворожу риторику і мову ультиматумів” і підкреслив, що припинення російської збройної агресії проти України і відмова РФ від логіки конфронтації стане найкращою гарантією безпеки на Європейському континенті.

“Категорично відкидаємо інсинуації в бік України, які пролунали під час засідання колегії міністерства оборони Російської Федерації. Заяви міністра оборони про нібито хімічні речовини, інструкторів американських приватних військових компаній, обстріли житлових кварталів на Донбасі – чергові приклади масованої російської дезінформації. Росія продовжує створювати інформаційне прикриття для можливих подальших провокацій її військ на українській території”, – йдеться у коментарі речника МЗС України Сергія Ніколенка.

У США також закликали Росію “припинити використовувати фальшиву, підбурюючу риторику”, натомість вжити заходів щодо деескалації ситуації навколо України.

Гучну заяву Сергій Шойгу зробив напередодні на засіданні колегії міноборони в Москві за участю президента РФ Володимира Путіна.

За його словами, на схід України начебто прибули 120 співробітників американських приватних військових компаній, які привезли з собою невстановлену хімічну зброю в міста Авдіївка та Лиман на Донеччині та нібито готують провокацію .

Окрім того, Шойгу заявив, що НАТО перекидає війська на “східний фланг” і проводить навчання, на яких “відпрацьовуються різні варіанти застосування коаліційних угруповань проти Росії, залучення позаблокових держав: Грузії, Молдови та України”.

У США також закликали Росію “припинити використовувати фальшиву, підбурюючу риторику”, натомість вжити заходів щодо деескалації ситуації навколо України.

Більше того, представник Державного департаменту США Нед Прайс закликав Росію “припинити використовувати фальшиву, підбурюючу риторику” і вжити заходів щодо деескалації ситуації.

“Всупереч заявам міністра оборони Росії, Росія та її представники відповідають за ескалацію напруги, а не Україна чи Сполучені Штати”, – написав він у Twitter.

Back to top button