Україна

В Україні посилюють вимоги до капіталу банків

З 1 січня 2022 року посилюються вимоги до капіталу банків. Заходи вводяться для збільшення стійкості банків до потенційних кризових явищ, захисту сектору від накопичення системних ризиків і сприяння збереженню фінансової стабільності. Про це повідомляє прес-служба НБУ, пише 1news, посилаючись на Gazeta.ua.

“Висока прибутковість банків та наявний запас капіталу свідчать про готовність до запровадження нових регуляторних змін”, – сказано у повідомленні.

Із 01 січня 2022 року передбачається:

1) Запровадження мінімальних вимог до покриття капіталом операційного ризику у розмірі 50% розрахункового розміру зі збільшенням до 100% з 01 січня 2023 року.

2) Підвищення ваг ризику для незабезпечених споживчих кредитів фізичним особам зі 125% до 150%.

3) Наступний етап підвищення ваг ризику за ОВДП в іноземній валюті до 50% із подальшим зростанням до 100% з 01 липня 2022 року.

4) Підвищення з поточних 25% до 50% частки вартості непрофільних активів, що вираховується з основного капіталу.

“Загальний вплив запланованих змін на достатність основного капіталу банків становитиме 2,5 в. п. Поточного запасу капіталу вистачить на їхнє виконання”, – підкреслили в НБУ.

З 1 січня в Україні набирає чинності закон про підвищення податків. Документ №5600 стосується як підприємств, так і громадян України.

Back to top button