Україна

В Україні почнуть по-новому видавати банківські карти

В українських банків можуть з’явитися нові конкуренти через ухвалення закону “Про платіжні послуги”. Випускати і видавати картки зможуть у відділеннях пошти, в торгових мережах і навіть ломбардах. З’являться нові компанії, які зможуть надавати окремі фінансові послуги, повідомило видання “Сьогодні“, пише 1NEWS.

Як зазначається, відтепер з’являться нові компанії, які будуть пропонувати платіжні послуги: зняття готівки, перекази грошей, ті ж платіжні карти, кредити, електронні гроші тощо. Зокрема, з’являться окремі установи з випуску електронних грошей, нові платіжні установи та інші.

“З одного боку, ринок платіжних послуг розшириться і конкуренція зросте, що може привести до зниження тарифів на послуги. Наприклад, відсотків за переказ грошей. Але з іншого боку, нові гравці на цьому ринку не зможуть похвалитися своєю фінансовою історією і навряд чи будуть в очах споживачів такими ж надійними, як банки”, – йдеться в публікації.

При цьому Національний банк контролюватиме роботу нових компаній. При наявності порушень, він може відкликати ліцензію. Це означає повне закриття компанії.

Що стосується захисту споживачів, в новому законі більш суворі вимоги пред’являються до всіх постачальників платіжних послуг щодо інформування клієнтів та виконання зобов’язань перед ними. Зокрема, тепер надавачі послуг зобов’язані чітко вказувати всі свої комісії і додаткові платежі, можливі покарання (штрафи) для недобросовісних клієнтів і терміни виконання своїх послуг. Наприклад, за недотримання зазначених термінів платіжної операції надавачі платіжної послуги повинні будуть заплатити споживачеві штраф в розмірі 1% від суми платежу.

А якщо надавач послуги помилково переказав або зарахував гроші не на той рахунок (виконав помилкову платіжну операцію), він повинен буде за свій рахунок покрити витрати споживача, та ще й заплатити пеню в розмірі подвійної ставки НБУ за кожен день, який пройшов із дня помилковою операції до виправлення помилки (тобто, на сьогодні, пеня становить 15% в день від суми платежу).

Банки надаватимуть клієнтам усі фінансові послуги. А от окремі компанії лише ті, на які отримали ліцензію. Для компаній це стане можливістю отримати перевагу серед конкурентів. Захист в банківських установах від банкрутства і порушення фінансових показників контролюється жорсткіше: вони повинні відповідати цілій низці нормативів.

Видання зауважує, що гривня, як і раніше, залишається грошовою одиницею України і може існувати в двох формах: готівковій (у вигляді банкнот і монет) і безготівковій (у вигляді записів на рахунках).

Сьогодні є також електронні гроші, які можуть виражатися і в гривнях, і в доларах, і в будь-який інший валюті, але жодної з валют не є. Вони є тільки в межах тієї платіжної системи, яка їх випускає, і можуть використовуватися тільки при наявності електронних гаманців, відкритих у цих системах.

Закон про платіжні послуги вводить абсолютно новий вид грошей – цифрові гроші. Це також буде різновид електронних грошей, але випускати цифрові гроші буде виключно Нацбанк. Цифрові гроші НБУ стануть третім видом існування гривні – електронної, або цифрової. В НБУ її ще раніше назвали e-гривня.

Отже, в Україні будуть існувати готівку, безготівкові та цифрові гривні.

Back to top button