Україна

В Україні планують створити ще один Пенсійний фонд

Він буде контролювати всіх учасників накопичувального пенсійного забезпечення та безпосередньо укладати пенсійні контракти з громадянами

Накопичувальні пенсії в Україні можуть запровадити вже з 1 січня 2023 року.

Для цього в країні буде створено окремий Пенсійний фонд, який буде контролювати всіх учасників накопичувального пенсійного забезпечення та безпосередньо укладати пенсійні контракти з громадянами, – інформує 1NEWS.

Народні обранці від партії “Слуга народу” Галина Третьякова та Вадим Струневич представили оновлену концепцію другого рівня пенсійної системи, яка передбачає введення обов’язкових пенсійних накопичень для всіх працюючих громадян.

Відповідний законопроєкт № 2683-3 зареєстрований в парламенті 7 травня, а його текст був опублікований на офіційному порталі ВР 12 травня. На даний момент проєкт перебуває на розгляді Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Варто відзначити, що пенсійні накопичення планується формувати на паритетних підставах, коли роботодавці платитимуть 2% від розміру зарплати співробітників, а робочі, в свою чергу, 2% від отриманого доходу. Статус накопичувального рахунку можна буде контролювати за допомогою особистого облікового запису в електронному кабінеті на сайті Єдиного соціального реєстру.

У разі настання смерті учасника фонду, його накопичення будуть перераховані на користь родичів. Збір коштів громадян буде доручений сертифікованим недержавним пенсійним фондам та банкам. Спеціальний адміністративний орган перевірятиме ці організації і вноситиме їх до Реєстру авторизованих суб’єктів системи накопичувальних пенсій.

Джерело: PaySpaceMagazine

Back to top button