Україна

В Україні назвали слово 2023 року


В Україні назвали слово 2023 року

Слово “мобілізація” потіснило іншого кандидата – “контрнаступ”. Інші претенденти на звання слова 2023 року також повʼязані з війною.

Словник сучасної української мови та сленгу Мислово назвав “мобілізацію” словом 2023 року. Про це напередодні повідомили на сайті проєкту.

Вказано, що слово “мобілізація” було у центрі суспільної дискусії протягом усього року, але піковий інтерес до нього зафіксували у грудні – коли уряд вніс до парламенту законопроєкт про мобілізацію.

Автори Мислово пояснили, що слово “мобілізація” потіснило іншого кандидата – “контрнаступ”. Інші претенденти на звання слова 2023 року також повʼязані з війною: “ухилянт”, “яйця по 17 гривень”, “блокада/деблокада”, “позиційна війна”, “дрон”.

“Єдиним словом з загальносвітового контексту у цьому списку стало ШІ (штучний інтелект), хоча й його присутність пов’язана з інтеграцією ШІ у військові системи”, – зазначили автори проєкту.


Словник “Мислово” був створений у 2012 році для фіксації неологізмів, сленгу та інших проявів сучасної української мови. Новими лексемами його поповнюють користувачі – пересічні українці. Слово року обрано вже в 11 раз. Основними критеріями при його виборі є популярність і соціальна значущість.

Нагадаємо, у 2022 році словом року Мислово назвав відому фразу “русскій воєнний корабль, іді на х…й”.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button