Україна

В Україні налагодять виробництво швейцарських потягів

Сьогодні після чергового раунду перемовин, які відбулися за участю Офісу Президента, Мінсратегпрому та Мінінфраструктури, АТ «Укрзалізниця» та один зі світових лідерів з виробництва рухомого складу для колійних доріг – компанія Stadler CIS AG??  – підписали Меморандум про взаєморозуміння та співробітництво. Про це на своїй сторінці у Facebook написав Міністр з питань стратегічних галузей промисловості  Олег Уруський, повідомляє 1News.

За його словами, цій події передувала спільна плідна робота української та швейцарської сторони.

Представники Stadler CIS AG ознайомилися з виробничими можливостями та професійним рівнем персоналу українських підприємств і висловили готовність в організації співробітництва та передачі сучасних технологій.

«Підписаний Меморандум відкриває шлях до проведення модернізації та запровадження надсучасних іноземних технологій в Україні, що має призвести до підвищення конкурентоспроможності продукції українського машинобудування та до збільшення кількості висококваліфікованих спеціалістів у цій галузі», – зазначив Уруський.

Він додав, що Меморандум створює умови для поступового подолання в подальшому дефіциту  морально застарілої та зношеної частини загального фонду рухомого складу, задіяному в залізничних пасажирських перевезеннях в Україні, та задоволення потреби у налагодженні локалізованого виробництва сучасного рухомого складу. Сподіваюсь, в Україні з’явиться сучасне європейське виробництво!

«Перші нові швейцарські потяги, виготовлені в Україні, мають з’явитися вже в короткостроковій перспективі. Маю надію, що жахлива ситуація, яка на сьогодні склалася з наявним рухомим складом на вітчизняній залізниці, особливо з приміськими електричками та трамваями, залишиться в минулому», – додав міністр.

Міністерство інфраструктури додає, що документ підписали Віце-прем’єр-міністр – Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський, в.о. голови правління Укрзалізниці Іван Юрик, в.о. члена правління Укрзалізниці Олександр Перцовський, голова правління і генеральний директор Stadler CIS AG Петр Хрістоф Шпюлер та генеральний директор Stadler CIS AG Александр Луфт.

Відповідно до Меморандуму, сторони разом докладатимуть зусиль для розвитку пасажирських залізничних перевезень в Україні та залучення фінансування. Крім цього, якщо Stadler CIS AG переможе в одному з тендерів та отримає замовлення на поставку рухомого складу для Укрзалізниці, компанія планує розглянути можливість локалізації виробництва в Україні.

«Ми зацікавлені у співпраці із світовими виробниками залізничного рухомого складу, які себе зарекомендували в роботі на інших залізницях світу, в тому числі на широкій колії. Одним із таких потенційних партнерів є Stadler, який постачав рухомий склад для білоруської залізниці.Але наша головна умова такого партнерства є незмінною — локалізація виробництва на території України. Адже це залучення додаткових коштів в економіку та розвиток важкої промисловості нашої країни», — зазначив в.о. голови правління Укрзалізниці Іван Юрик.

За його словами, поїзди виробництва Stadler можуть бути задіяні в приміських та регіональних пасажирських перевезеннях, а також у проекті City Express.

Back to top button